Dermatita de contact

Dona02/11/2022

După cum sugerează și numele, dermatita de contact apare după ce pielea unei persoane intră în contact cu o substanță dăunătoare. Dermatita de contact poate fi cauzată fie de o reacție alergică sau de o simplă iritație provocată de detergenți sau săpunuri dure.
Acestea fiind spuse, au fost identificați mai mult de 3.700 alergeni de contact.

Iedera otrăvitoare și stejarul otrăvitor sunt exemple clasice de alergeni care pot provoca dermatite de contact alergice. Dacă vă frecați de una dintre aceste plante, s-ar putea să vă apară, în câteva zile, bășici de culoare roșie care vă mănâncă. Cu toate acestea, dermatita de contact alergică poate apărea de asemenea, într-un mod neașteptat chiar dacă ați stat fără probleme ceva timp în preajma unei substanțe.
Spre exemplu oja, nichelul din bijuterii și anumite medicamente – cum ar fi antibioticele topice și anestezice – pot provoca brusc o reacție.

 

CE ESTE DERMATITA DE CONTACT

 

Dermatita de contact este o afecțiune dermatologică determinată de contactul pielii cu diferite substanțe iritative (de tip chimic sau fizic) sau alergeni capabili să declanșeze o reacție locală mediată imun. Astfel, în funcție de mecanismele patologice implicate în apariția manifestărilor cutanate, dermatita poate fi clasificată în dermatită de contact iritativă și dermatită de contact alergică.

De reținut: aceasta nu se ia prin contactul cu alte persoane, iar stresul nu este o cauză a dermatitei de contact. Dermatita de contact nu este contagioasă și nu reprezintă un pericol grav pentru sanatatea noastra. Mai este cunoscută și sub denumirea “eczemă de contact”.

 

CARE SUNT CAUZELE APARIȚIEI DERMATITEI

 

Dermatita de contact iritativă poate fi cauzată de:
-substanțe chimice cum ar fi: detergenți, surfactanți, substanțe cu pH extrem bazic, acid sau solvenți organici, care favorizează degresarea lipidelor dermice cu apariția distrucției celulare epidermale, deteriorarea ADN-ului cu subțierea epiteliului, pierderea transepidermică de lichid și deteriorarea mecanismelor de legare a apei la nivelul straturilor celulare lezate.

-traumatisme fizice prin frecare de materiale textile iritante din componenta hainelor, umiditate scăzută sau contactul cu plante care prezintă peri fini pe suprafața frunzelor sau tulpinii.

-iritația se poate produce și atunci când pielea intră în contact cu substanțe chimice iritante naturale- enzime proteolitice, acizi și cristale de oxalat de calciu care se regăsesc în muștar, ananas, ardei.

-clorul, substanțele dezinfectante de uz casnic, detergenții de rufe, spray-ul cu piper și spălarea excesivă cu apă clorinată sunt alți agenți etiologici implicați în apariția dermatitelor iritative.

Dermatita de contact iritativă se manifestă prin apariția de vezicule pe fond eritematos, insoțită de prurit și senzație de arsură ce determină în timp apariția pielii uscate cu tendință de fisurare și risc suprainfectare bacteriană.

Dermatita alergică de contact evoluează în doua etape reprezentate de faza de inducție pe parcursul căreia are loc sensibilizarea sistemului imun și o fază efectoare în timpul căreia este declanșat răspunsul local de apărare.

Alergenele de contact sunt reprezentate în marea majoritate a cazurilor de o substanță cu greutate moleculară mică (haptena solubilă) care deține proprietatea de a traversa stratul cornos de la nivelul pielii. La persoanele sensibilizate, aceste haptene determină recrutarea de celule T efectoare și natural Killer NK capabile de eliberare a citokinelor proinflamatorii, cu generarea leziunilor tisulare și apariția modificărilor cutanate specifice dermatitei de contact alergice.

Reacțiile de hipersensibilitate apar într un interval de 48 de ore după expunerea la alergen și pot persista până la câteva săptămâni.

Principalele substanțe alergene capabile sa declanșeze apariția de erupții cutanate mediate imun în cadrul dermatitei de contact alergice sunt:
-plante, iedera otrăvitoare, stejar-ul crizantemă, laleaua, gălbenelele, anghinarea, andivele, cicoarea, păpădia, coada șoricelului;
-metale: nichel, crom, cobalt, zinc regăsite în bijuterii și în accesorii vestimentare, rame de ochelari, monede, dispozitive medicale (materiale stomatologice) sau utilizarea anumitor unelte de lucru metalice;
-cauciucul printre care și latexul conținut de mănuși;
-anumite unguente pe bază de corticosteroizi;
-rășinile adezive;
-parfumurile și vopseaua de păr cu p-fenilendiamină (PPD- ingredient oxidant);
-substantele conservante regăsite în anumite cosmetice: parabeni, iodopropinil, diazolidinil uree, imidazolidinil uree determină reacții alergice de contact în special la persoanele de sex feminin.

 

SIMPTOME ȘI SEMNE

 

Prin contactul cu substanțele alergenice, pot apărea roșeața, mâncărimea, usturimea, pruit și exudatia. Acest tip de boală poate trece de la sine, însă poate dura și câteva săptămâni până dispare complet. Dacă dermatita de contact se infectează, va apărea o leziune purulentă la nivelul pielii, care va face apoi crustă, putând duce la apariția unor cicatrici. Pentru astfel de cazuri, este recomandat să mergi la un specialist pentru a primi un tratament corespunzător.

Dermatita de contact se manifestă doar în zone ale pielii care au intrat în contact cu alergenii, partea care a fost cel mai mult expusă reacționând cel mai sever.

Principalul simptom este mâncărimea, de intensități variabile, care determină copilul să se scarpine, chiar și în somn. Pe piele apar modificări ca urmare a scărpinării și suprainfectării, iar copilul prezintă semne de oboseală și iritabilitate.

Zonele cel mai frecvent afectate sunt fața (obrajii) și pielea de la nivelul articulațiilor de la coate și genunchi, precum și încheieturi și gât, însă eczema poate interesa orice regiune a pielii. Alte forme de manifestare ale eczemei atopice includ zone inflamate de mărimea unei monede la nivelul membrelor (eczemă discoidă), și numeroase umflături mici, care apar în jurul foliculilor de păr (model folicular).
Pielea devine roșie și uscată, adesea cu urme clare de zgârieturi (însoțite de sângerare) datorate scărpinatului intens. În puseele de activitate, pielea afectată poate fi acoperită de vezicule, care prin spargere, elimină conținutul lichid și lasă pielea zemuindă.

Simptomele diferă în funcție de tipurile de eczeme de contact. Există unele asociate cu forma alergică, iar altele sunt specifice formei iritante.

Printre simptomele și manifestările asociate cu dermatita alergică sau eczema de contact alergică se află următoarele:
-mâncărime severă;
-urticarie;
-sensibilitate la razele soarelui, indiferent dacă există sau nu în prealabil pete pe piele, micoze sa infecții cutanate;
-bășici care apar sub formă uscată;
-umflături, cu precădere în zona feței, la nivelul ochilor;
-piele uscată și care seamănă cu fulgi sau solzi;
-roșeață însoțită de senzații ca de arsuri.

Printre simptomele și manifestările ce pot semnala dermatita iritativă sunt:
-apariția ulcerațiilor;
-răni deschise și care ajung să formeze cruste;
-piele excesiv de uscată și care se crapă;
-prezența veziculelor.

 

TIPURI DE DERMATITĂ DE CONTACT

 

Dermatita de contact este diferită de dermatita atopică. Există patru tipuri mari în care este încadrată dermatita de contact: alergică, iritativă, fototoxică, dermatita de contact la bebeluși și copii. Iată ce particularități are fiecare dintre acestea!

Dermatita de contact alergică

Aceasta apare atunci când pielea intră în contact cu anumite substanțe din exterior, care îi provoacă reacții alergice. În momentul în care are loc contactul cu acestea, corpul reacționează prin eliberarea unor substanțe inflamatoare, ce provoacă mâncărimi și iritații.

Printre cauzele care declanșează dermatita alergică de contact se află substanțe de origine chimică ce se folosesc drept ingrediente în parfumuri, produse cosmetice sau de îngrijire, bijuterii ce au în compoziție aur sau nichel. Dermatita de contact alergică poate apărea și în urma contactului cu mănuși din latex.

Dermatita de contact iritativă

Acest tip de dermatită este cel mai des întâlnit și se manifestă atunci când pielea intră în contact cu materiale în a căror compoziție se află substanțe toxice. Printre substanțele care o pot cauza se află: spray-urile pe bază de piper, dezinfectanții, detergenții, clorul, unele săpunuri parfumate.

Expunerea îndelungată la apă poate fi un alt factor ce provoacă dermatita de contact iritativă. Astfel, unele persoane sunt mai predispuse la acest tip de afecțiune, prin prisma profesiei sau a jobului pe care îl au: medicii, barmanii și cei care spală vasele în restaurante.

Dermatita fototoxică

Aceasta se mai numește “dermatită de fotocontact” și se declanșează când pielea este expusă la razele solare după s-au aplicat pe ea creme/loțiuni precum cele de bărbierit, cele de protecție solară sau alte asemenea produse în compoziția cărora intră substanțe chimice.

Dermatita de contact la copii

Copiii de orice vârstă pot face dermatită de contact, dar nou-născuții și sugarii sunt mai predispuși, deoarece stratul cornos pe care îl au este mai subțire decât al persoanelor adulte, întrucât sunt în creștere. Dermatita la copii este de două feluri: alergică și iritantă.

Forma alergică tinde să afecteze mai degrabă copiii cu vârste cuprinse între zero și trei ani. Printre cauzele acesteia se pot afla metalele, substanțele din tratamente topice care nu sunt prescrise de medic, unele materiale folosite la îmbrăcăminte și încălțăminte.

Forma iritantă poate apărea la orice vârstă a copiilor. Totuși, una dintre cele mai comune este dermatita de contact la bebeluși, iar la baza ei se află iritația de scutec (adică cea provocată de urină). Alte cauze posibile sunt saliva, substanțe din săpunuri, detergenți, loțiuni și parfumuri, materiale din care sunt făcute unele jucării.

 

FACTORII DECLANȘATORI AI DERMATITEI DE CONTACT

 

Mii de substanțe pot declanșa dermatita de contact; următoarele sunt unele dintre cele mai cunoscute:

Dermatita de contact alergică :
-produse cosmetice pe bază de plante care conțin substanțe precum ulei de pom, lavandă și mentă;
-corticosteroizi;
-cosmetice;
-parfumuri;
-vopsele de păr;
-lanolină;
-nichel;
-iederă otrăvitoare, stejar otrăvitor și alte plante;
-cauciuc;
-loțiune de ras;
-protecție solară;
-anestezice topice;
-antibiotice topice (Neomicina, Bacitracină).

Dermatita de contact iritativă:
-acizi și baze;
-detergenți;
-produse de mediu chimice (cum ar fi spray-ul pentru insecte);
-oxid de etilenă;
-uleiuri și grăsimi;
-săpunuri;
-solvent.

 

DIAGNOSTIC DERMATITA DE CONTACT

 

Istoricul pacientului este extrem de important în stabilirea diagnosticului, medicul reușind să identifice și să prevină expunerea ulterioară la substanța cauzală pe baza informațiilor obținute din anamneză. Testarea cutanată de tip patch reprezintă standardul de aur în diagnosticarea dermatitei alergice de contact. Aceasta constă în aplicarea pe tegumentul toracelui posterior sau al feței externe a brațelor, a unor cantități mici de alergene de contact conținute în plasturi.

Testele patch sunt menținute timp de 48 de ore de la aplicare, citirea și interpretarea rezultatelor fiind efectuata succesiv la 72 și 96 de ore. Rezultatele obținute în urma testării patch sunt cuantificate după cum urmează:
-negativ, nicio reacție;
-reacție iritativă, pustule foliculare, miliaria;
-echivoc, eritem limitat;
-slab pozitiv, papule cu eritem minim și vezicule de dimensiuni reduse;
-puternic pozitiv, leziuni veziculo-papuloase;
-reacșie extremă, eritem extins, prurit intens, ulcerașii.

 

TRATAREA DERMATITEI DE CONTACT

 

Primul pas al tratamentului constă în spălarea temeinică a zonei cu săpun delicat pentru a îndepărta orice urmă de substanță care provoacă reacția. Evitarea factorului declanșator este urmatorul pas. Dacă nu puteți determina cauza alergiei sau a iritației, testarea făcută de către un specialist în alergii poate descoperi cauza. Odată ce cunoașteți factorul declanșator și îl puteți evita este posibil să nu aveți nevoie de un tratament suplimentar. Țineți cont de faptul că modul de expunere ar putea să nu fie întotdeauna evident; spre exemplu, uleiurile vegetale din iedera otrăvitoare pot ajunge întâi pe blana animalului dumneavoastră de companie sau în țesătura hainelor dumneavoastră de grădinărit și apoi să fie transferate pe suprafața pielii. Dermatita de contact dispare de obicei în aproximativ doua-trei săptămâni, atâta timp cât evitați contactul cu substanța care a cauzat-o.

În cazul în care aveți nevoie de tratament suplimentar, pansamente umede și loțiunile calmante pot ajuta la calmarea mâncărimilor și a altor simptome. Alte tratamente pentru dermatita de contact includ:
-creme sau unguente cu corticosteroizi, disponibile fără prescripție medicală în diferite concentrații, aceste produse calmează mâncărimea și umflăturile. Dar, în cele mai multe cazuri, doar medicamentele topice puternice, eliberate cu prescripție medicală funcționează cu adevărat.
-corticosteroizi orali, pentru cazurile severe, medicul poate prescrie prednison , care de obicei are o acțiune progresivă pe durata a 10 până la 14 zile, pentru a preveni repetarea de erupții cutanate.
-antihistaminicele, medicamentele antihistaminice non-sedative eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi loratadina (Claritin) pot ajuta la controlul mâncărimii.

Printre remediile naturiste pentru afecțiuni ale pielii care pot avea rol în ameliorarea dermatitei de contact se află cele pe bază de plante, de exemplu, gelul de aloe vera, aplicat local, ce poate contribui prin reducerea inflamației și inducerea calmării mâncărimilor. Un alt exemplu poate fi uleiul de primulă, aplicat local, ce ar putea scădea nivelul mâncărimilor și ar susține hidratarea și elasticitatea pielii. Atenție: persoanele cu sensibilitate sau alergii la aloe vera și primulă trebuie să evite și produsele care le conțin.

Important de reținut: se recomandă consultul medicului dermatolog sau al celui alergolog înainte de a încerca orice formă de tratament. Numai medicul poate stabili cu exactitate diagnosticul și, în funcție de acesta, poate prescrie un tratament adecvat și durata în care se urmează. Dermatita de contact este mai frecventă la pacientii de sex feminin deoarece femeile folosesc mai mult produse cosmetice precum lacul de unghii, vopseaua de păr, produsele de machiaj.

 

PUTEM SĂ PREVENIM DERMATITA DE CONTACT?

 

Dermatita de contact poate fi prevenită prin câteva măsuri simple ușor de implementat și anume:
-utilizarea de produse cosmetice hipoalergenice și fără parfum;
-evitarea purtării mănușilor din latex;
-adoptarea unei vestimentații lejere din materiale organice care nu rețin umeazeala;
-aplicarea constantă de loțiuni și creme pentru prevenirea uscării excesive a tegumentului;
-utilizarea detergenților bio care nu conțin substanțe iritante pentru piele;
-adoptarea unei vestimentații corespunzătoare în timpul plimbărilor în parcuri și păduri sau desfășurării activităților în grădină;
-evitarea contactului cu substanța iritantă sau alergenul care determină apariția modificărilor cutanate.

 

Bibliografie:
www.health.harvard.edu
https://www.healthdirect.gov.au/contact-dermatitis
https://www.nidirect.gov.uk/conditions/contact-dermatitis


Aboneaza-te la Newsletter