
Dermatita atopica
Dona19/06/2022Ce este dermatita atopică?
Dermatită atopică este definită ca o afecţiune cutanată inflamatorie, ce creează o senzaţie intensă de mâncărime (prurit), având de asemenea o evoluție cronică. Dermatită atopică afectează copii de până în 5 ani, unde 60% din cazuri debutează înainte de primul an de viaţă. La nivel european aproximativ 20% dintre copii şi 2% dintre adulţi suferă de dermatita atopică, aflându-se pe un trend ascendent în ţările dezvoltate.
Dermatita atopică nu poate fi complet vindecată, dar cu ajutorul multiplelor metode de prevenţie şi măsuri de îngrijire ale afecţiunii, senzaţia de mâncărime poate fi redusă împreună cu recidivele.
Cauzele apariţiei dermatitei atopice
Dermatită atopică este o afecţiune complexă, putând fi declanşată de o multitudine de factori, cum ar fi:
- Factori alimentari – lapte, alune, soia, peste, fructe de mare, etc.;
- Aeroalergeni – acarienii din praful de casă;
- Agenţii infecţioşi – stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), agentul fungic Pityrosporum ovale;
- Factori iritanți – soluţiile de curăţare, parfumuri, săpunuri, alte substanţe ce usucă pielea;
- Îmbrăcămintea – confecţionată din materiale sintetice ori lana;
- Factori de mediu – temperaturi ridicate sau scăzute, părul animalelor, polen;
- Stresul emoțional;
- Factorii hormonali – simptomele se înrăutățesc în cazul femeilor însărcinate ori în zilele de dinaintea apariţiei ciclului menstrual.
Simptome
Semnele și simptomele dermatitei atopice (eczeme) variază foarte mult de la o persoană la alta și includ:
- Piele uscată;
- Mâncărime, ce poate fi severă, în special pe timpul nopții;
- Prezenta petelor roşii spre maroniu-gri, mai ales în zona mâinilor, picioarelor, gleznelor, precum şi pe încheieturi, gât, partea superioară a pieptului, pleoape, în interiorul îndoirii coatelor și genunchilor și la sugari, pe față și scalp;
- Zone ale pielii cu protuberanta de dimensiune mică, ce elimina lichid şi formează o crustă în momentul scărpinării acesteia;
- Piele îngroşată, crăpata şi solzoasa;
- Piele sensibilă şi umflată din cauza scărpinatului;
Un consult medical de urgenţă trebuie efectuat atunci când copilul dumneavoastră prezintă următoarele simptome:
- Pielea prezintă dungi roșiatice, scuame gălbui sau bubițe purulente;
- Perturbarea activităților zilnice precum şi a programului de somn;
- Simptomele dermatitei atopice încă sunt prezente chiar şi după efectuarea tratamentului.
Diagnosticare
Diagnosticul de dermatita atopică este realizat de către medicul specialist, cu ajutorul susținerii unui examen clinic detaliat. În anumite situații, medicul specialist poate recomanda efectuarea următoarelor investigații:
– Evaluarea nivelului de imunoglobină E specifică alergenilor;
– Teste cutanate de determinare a alergenilor.
Complicațiile dermatitei atopice
Complicațiile dermatitei atopice (eczeme) pot include:
- Astmul și febra fânului – eczema precede uneori aceste afecțiuni, unde mai mult de jumătate dintre copiii mici cu dermatită atopică dezvoltă astm și febra fânului până la vârsta de 13 ani;
- Piele solzoasă cu mâncărimi cronice – o afecţiune a pielii numită neurodermatită (lichen simplex cronic), ce debutează ca o zonă ce provoacă prurit. Pruritul este intensificat proporțional cu scărpinarea acelei zone. Această condiţie poate face pielea să capete un aspect decolorat şi îngroșat şi întărita.
- Infecţii ale pielii – crăpăturile şi rănile deschise provocate de scărpinatul repetat, cresc riscul de infecţie cu bacterii şi viruși, inclusiv virusul herpes simplex;
- Dermatita mâinilor iritate – persoanele expuse zilnic la detergenți, dezinfectanți şi săpunuri dure sunt cele mai afectate din cauza mediului mai puţin prietenos;
- Dermatita alergică de contact – această afecțiune este frecventă la persoanele cu dermatită atopică.
- Probleme de somn – ciclul de mâncărime-zgâriere poate cauza un somn de slabă calitate;
- Efecte sociale – școlarii pot tachinați sau hărțuiți din cauza prezenţei dermatitei atopice;
- Pierderea încrederii – apariţia dermatitei atopice afectează într-un mod negativ încrederea persoanei afectate.
Îngrijirea pielii cu dermatita atopică
Cel mai important factor în îngrijirea pielii cu dermatita atopică este hidratarea, fiind folosite creme intens hidratante, iar spălarea corpului făcându-se cu săpunuri si șampoane specializate. Băile fierbinți sunt contraindicate deoarece au un efect de uscare a pielii. După efectuarea unei bai calde, este recomandata hidratarea pielii cu uleiuri de corp sau creme emoliente, aplicarea realizându-se prin mișcări uşoare pana la absorbția completa a cremei.
În situaţia în care sunt prezente maculele pruriginoase, ar fi indicat sa evitați scărpinarea acestora cat de mult posibil. Aplicarea uleiurilor cu gudron pot calma mâncărimile, acestea având rol antipruriginos.
Evitarea factorilor declanșatori în îngrijirea pielii dumneavoastră este foarte importanta, fiind recomandate următoarele:
- Folosirea hainelor, a lenjeriilor de pat din bumbac;
- Eliminarea completa a hainelor, lenjeriilor din fibre sintetice;
- Evitarea surselor de acarieni (covoare, mobila tapițată);
- Creșterea calității aerului in casă cu ajutorul aerisirii zilnice;
- Evitarea contactului cu parul animalelor;
- Folosirea săpunurilor si a detergenților care nu produc iritaţii.
Prevenţie
Urmând următoarele sfaturi, puteţi preveni episoadele recurente de dermatita atopică şi puteţi reduce la minimum efectul de uscare al pielii apărut în urma îmbăierii:
- Hidratarea corespunzătoare a pielii – menţinerea unei piele hidratate cu ajutorul cremelor, unguentelor şi/sau a loţiunilor poate contribui la prevenirea dezvoltării dermatitei atopice, în special în cazul copiilor. Discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru obţinerea unui produs eficient pentru cazul dumneavoastră.
- Identificarea şi evitarea factorilor declanşatori – factori ce pot agrava situaţia pielii pot fi stresul, transpiraţia, săpunurile, praful şi polenul. Sugarii şi copii pot avea episoade de dermatita atopică, provocate de consumul anumitor alimente, precum soia, lapte, ouă, etc.. Pentru identificarea corectă a alergiilor alimentare apelaţi a medicul dumneavoastră.
- Limitarea duratei de îmbaiere – limitarea timpului petrecut în cabina de dus sau în cadă la 10-15 minute şi folosirea apei cu o temperatură potrivită;
- Folosirea săpunurilor blânde cu piele – săpunurile dure şi cele antibacteriene usucă pielea şi îndepărtează uleiurile naturale ale pielii;
- Uscarea corespunzătoare a corpului după îmbăiere – tamponarea pielii cu un prosop moale şi aplicarea unei loţiuni hidratante pe piele umedă. De asemenea este de evitat frecarea corpului cu prosopul;
- Evitarea purtării anumitor tipuri haine – de evitat hainele confecţionate din lână şi cele sintetice (poliester);
- Evitarea expunerii la temperaturi extreme.
Tratarea dermatitei atopice
Dermatită atopică poate fi persistentă, chiar şi în cazul unui tratament de succes, semnele şi simptomele pot recidiva. De-a lungul anilor ar putea fi necesară utilizarea unor tratamente diferite şi menţinerea unor măsuri de igiena şi de evitare a unor situații/substanţe pentru ţinerea sub control a dermatitei.
Ca şi măsuri generale sunt indicate băile cu apă călduţă, de scurtă durată, folosirea prosoapelor din bumbac 100% precum şi a hainelor. Identificarea şi evitarea factorilor declanşatori ai dermatitei atopice, precum evitarea anumitor produse de îngrijire, evitarea fluctuaţiilor de temperatură sau de temperaturi extreme. În cazul sugarilor este recomandată alimentaţia la sân minim 6 luni, alăptarea reprezentând un factor protector. O expunere moderată la soare, razele UV având un efect benefic asupra pielii, totodată fiind recomandata limitarea în timpul verii, pentru a evita arsurile solare.
Folosirea regulată a unui emolient în perioadele de remisiune cât şi în timpul puseurilor, ajuta la menţinerea unei stări de confort şi reducerea uscăciunii severe. Cu ajutorul emolientelor este limitată utilizarea corticosteroizilor în formele uşoare şi moderate ale dermatitei atopice. Emolientele se pot găsi sub formă de creme, loţiuni şi unguente.
Antisepticele au rolul de a trata şi de a preveni infecţiile cutanate, o modalitate fiind efectuarea unei băi cu hipoclorit de sodiu diluat. În cazul unei suprainfecţii bacteriene, este utilizat un tratament cu antibiotic local pentru formele uşoare sau sistemic pentru formele extinse ale eczemei.
Dermatocorticoizii ajuta la reducerea inflamaţiei şi atenuează pruritul, unde în funcţie de severitatea leziunilor sunt folosiți corticoizi cu activitate mai slabă sau mai puternici. Corticoizii slabi (hidrocortizon) sunt folosiți pentru tratarea sugarilor precum şi a feţei, pliurilor şi a zonei genitale. Corticoizii puternici sunt folosiți pentru leziunile avansate, foarte inflamate, fiind utilizaţi nu mai mult de 14 zile.
Inhibitorii de calcineurină topici sunt utilizaţi în cazul formelor severe, rezistente la tratamentul cu dermatocorticoizi pentru copii de peste 2 ani, putând fi folosiți la nivelul pliurilor şi a feţei.
Fototerapia cu raze UV este utilizată în cazul persoanelor unde tratamentul topic uzual nu are efectul scontat sau celor cu recidiva. Deşi fototerapia este eficientă, utilizarea ei pe termen lung creşte riscul de cancer de piele şi duce la îmbătrânirea rapidă a pielii. Acest tip de terapie nu este foarte comună în rândul copiilor şi interzisă în rândul sugarilor.
Un balsam calmant eficient Atoderm Intensive oprește imediat senzația de mâncărime si disconfortul, gratie ingredientului dermatologic activ cu efect calmant, PEA. Îmbogățit cu agenți calmanți si purifianți, calmează imediat inflamația. Atoderm Intensive Balsam restaurează durabil bariera cutanata gratie complexului exclusiv Lipigeniuma format din acizi grași esențiali (omega 3 si omega 6) si biolipide prezente in mod natural in piele. Complexul brevetat Skin Barrier Therapya limiteaza adeziunea si proliferarea Stafilococului Auriu, precum si penetrarea alergenilor, factori importanti in agravarea dermatitei atopice.
Mod de folosire:
Aplicați o data sau de 2 ori pe zi – 7 zile pe saptamana. Poate fi folosit in combinație sau ca tratament post dermo-corticoizi. Aplicati Atderm Intensive Balsam pe fata si corp pe pielea curățată în prealabil cu Atoderm Intensive Gel Spumant și uscați delicat.
Atoderm Intensive Gel spumant conține o formulă specială cu agenți de purificare şi vitamina PP(B3) care curăţă delicat pielea şi combat proliferarea microorganismelor iritante care agravează uscăciunea cutanată. Gelul calmează pielea iritată, diminuează senzația de disconfort şi contribuie la consolidarea biologică a barierei pielii. Mod de utilizare: Gelul spumant se poate folosi pentru curățarea zilnică a pielii atât dimineața cât şi seara.
Surse:
1. https://www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/treatment/
2. https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/atopic-dermatitis/atopic-dermatitis-treatment
3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
4. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/
5. https://dermnetnz.org/topics/atopic-dermatitis