Depresia secundară vasculară

Dona03/10/2019

Depresia majoră are o prevalență de cca 30% la pacienții care au în istoricul medical un accident vascular cerebral. Alte afecțiuni sunt asociate cu un risc crescut de depresie, precum hipertensiunea, diabetul. Însă specialiștii au descoperit că există și un alt tip de depresie, depresia secundară vasculară, care debutează târziu în viață și se distinge prin apariția unor leziuni specifice subcorticale vizibile în urma investigațiilor imagistice (rezonanță magnetică nucleară).

Pacienții cu depresie secundară vasculară manifestă probleme de memorie, le scade abilitatea de a denumi imagini, le este afectată negativ fluența limbajului, nu pot efectua comenzi simple. Din păcate, la acești pacienți eficacitatea tratamentului cu antidepresive este mai scăzută, fiind asociată cu gradul de severitate a leziunilor subcorticale.

Care sunt factorii de risc

Așadar conform studiilor, vârsta este principalul factor de risc pentru prevalența ridicată a modificărilor evidențiate prin RMN la nivelul creierului care produc această afecțiune.

Alți factori de risc pentru apariția depresiei secundare vasculare la vârsta înaintată (peste 50 de ani) sunt: hipertensiunea arterială, factorii de risc pentru ateroscleroză, diabetul zaharat și dislipidemia. De ce? Toate aceste afecțiuni produc modificări în organism și, în timp, leziuni care ne fac vulnerabili, odată cu trecerea timpului, la depresie.

Există o relație de reciprocitate între factorii de risc și depresie

Specialiștii discută despre relația dintre afecțiunile cardio-vasculare și depresie, deoarece se influențează reciproc. Depresia este un factor de risc pentru cei au afecțiuni cardio-vasculare. Iar afecțiunile cardio-vasculare sunt un factor de risc pentru apariția diferitelor forme de depresie, inclusiv a depresiei secundare vasculare.

Adulții cu depresie au cu 64% mai crescut riscul de a face boală coronariană, iar dintre pacienții cu boală coronariană și depresie, 59% prezintă riscul de a face complicații, inclusiv infarct sau chiar deces. Adolescenții cu depresie și tulburare bipolară au un risc mai crescut de debut la vârstă tânără al afecțiunilor cardiovasculare, conform Asociației Americane a Inimii.

Diabetul se caracterizează prin modificări sistemice, inclusiv la nivel vascular, care apar în timp la nivelul întregului organism. Diabetul știm deja că are multe implicații psihologice negative ale bolii de zi cu zi (restricții, tratament, administrarea insulinei, complicațiile cu implicații socio-profesionale și familiale, boli asociate). De aici și riscul mai ridicat de a dezvolta o formă de depresie.

Ce ne rămâne de făcut

Depresia secundară vasculară apare la vârstă înaintată când deja o persoană se confruntă cu alte afecțiuni și încercări ale vieții (de exemplu, pierderea unor persoane apropiate). Atunci medicii nu pot decât să vină în sprijinul pacientului, fără însă a avea posibilitatea de a-l vindeca. Am scris deja că răspunsul la tratamentul cu antidepresive nu este cel mai satisfăcător la acești pacienți. Ce ne rămâne de făcut?

După cum am văzut, nu trebuie să fim foarte stresați de-a lungul vieții sau să trecem printr-unul sau o serie de evenimente nefericite pentru a dezvolta acest tip de depresie. Deci nu o putem preveni decât prevenind sau tratând corect afecțiunile enumerate mai sus printre factorii de risc. Menținerea sub control a tensiunii arteriale, a valorilor colesterolului (atât LDL , cât și HDL), a glicemiei sunt foarte importante și nu doar pentru prevenția depresiei secundare vasculare.

Trebuie doar să ne dorim să avem un stil de viață cât mai echilibrat și o alimentație cât mai aproape de cea recomandată de specialiști. Să efectuăm periodic controale medicale și să urmăm indicațiile medicului.


Aboneaza-te la Newsletter