
De unde ne informăm corect despre COVID-19
Dona26/02/2021Răspândirea noului coronavirus pune la încercare atât specialiștii și autoritățile, cât și pacienții. O mulțime de informații sunt vehiculate din mai multe surse, cele mai multe dintre ele neoficiale. Ca de fiecare dată, pe lângă informații corecte, apar și știri incomplete sau zvonuri care induc în eroare și contribuie la creșterea nivelului de anxietate.
Mulți dintre noi au deja afecțiuni cronice, deci se află în grupurile de risc, sau au apropiați în aceste categorii. Așadar, stresul suplimentare ne afectează și ne agravează starea de sănătate.
Pentru sănătatea noastră mentală și pentru a putea lua cele mai bune decizii, este important să filtrăm cu atenție ce citim pe subiectul pandemiei. Pentru a ne simți în control și a reduce impactul negativ asupra stării noastre de bine, psihologii ne recomandă ca, așa cum luăm niște măsuri de igienă personală, să luăm niște măsuri de igienă a informației pe care o consumăm.
Este important să nu ne lăsăm atenția acaparată exclusiv de acest subiect, ci să luptăm pentru doza de normalitate zilnică. Nu trebuie să facem speculații și nici să cădem pradă speculațiilor răspândite de terți sau teoriilor conspiraționiste, deoarece toate acestea se vor întoarce împotriva sănătății noastre.
Să căutăm surse de informații oficiale naționale
Este normal să urmărim comunicatele oficiale ale Guvernului, respectiv Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne/ Departamentul pentru situații de urgență sau alte autorități care pot fi desemnate să ne informeze sau să coordoneze anumite activități în planul de management de criză al pandemiei.
În România, prima sursă de informare este Ministerul Sănătății care a agregat pe site-ul propriu ms.ro, chiar pe prima pagină, toate informațiile oficiale, diferite materiale educaționale, informații despre vaccinare și centrele de testare, despre condițiile de călătorie în alte state și informații și statistici furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (CNSCBT).
O altă platformă importantă a Guvernului României despre COVID-19 și vaccinare este https://vaccinare-covid.gov.ro/, care pe lângă faptul că permite cetățenilor români să se programeze pentru vaccinare, oferă toate informațiile esențiale, inclusiv răspunsuri clare despre cum funcționează vaccinurile, care sunt vaccinurile autorizate și procesul de autorizare.
Platfoma Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale completează aceste date pentru oricine dorește să afle mai mult și include secțiuni despre vaccinuri și anunțuri despre tratamente pentru COVID-19 și alte teme conexe.
Cei care nu doresc să acceseze resursele online, nu le pot accesa sau pur și simplu doresc explicații personale, au posibilitatea de a suna la 0800800358 (TELVERDE COVID-19).
Sursele oficiale internaționale despre COVID-19
Dacă verificăm informațiile și din alte suse internaționale, ne va fi mai ușor să nu ne lăsăm pradă anxietății cauzate de speculațiile care se vehiculă pe toate mediile, mai ales online.
Fiind parte din Uniunea Europeană, ca cetățeni europeni ne interesează comunicările oficiale ale Comisiei Europene și Agenției Europene a Medicamentelor.
Alte surse internaționale sunt Organizația Mondială a Sănătății, dar și autorități sau agenții guvernamentale recunoscute și utilizate frecvent ca sursă pentru presă și specialiști, precum cele din Statele Unite ale Americii (FDA și CDC).