
De ce trebuie măsurată glicemia
Dona05/05/2020În cazul unei persoane sănătoase, pancreasul secretă în mod normal, insulină, prin care menține în valori normale glucoza din sânge (glicemia). Dar în cazul diabeticilor, pancreasul secretă insulină în cantități mici sau chiar deloc, de aceea intervine nevoia unui tratament (cu medicamente sau insulină) și a controlului strict al alimentației (atât în diabetul zaharat de tip 2, cât și în diabetul de tip 1). Iar măsurarea glicemiei este obligatorie.
Acești pacienți au regim de viață și nevoie speciale
În funcție de indicele de masă corporală și valorile măsurate ale glicemiei, medicul calculează un necesar zilnic de carbohidrați, schema alimentară care să corespundă acestui număr de carbohidrați zilnic și tratamentul cu antidiabetice orale sau insulină în funcție de specificul pacientului.
Tot medicul, în cazul pacienților care trebuie să își administreze insulină, îi învață pe aceștia cum să își ajusteze dozele în funcție de valorile măsurate ale glicemiei. De aceea măsurarea glicemiei înainte de administrarea dozei de insulină este esențială. Numărul de unități de insulină poate fi scăzut sau mărit în funcție de glicemia din acel moment.
De ce? Este foarte simplu. Dacă un diabetic nu a respectat programul de masă și a consumat mai puțin carbohidrați sau a trecut printr-o situație de stres, poate să aibă o glicemie mai mică, chiar mult mai mică, decât cea pentru care i-a fost recomandat un anumit număr de unități de insulină. Iar dacă își va administra insulina ca de obicei să își cauzeze singur o hipoglicemie.
Măsurarea glicemiei la intervalele orare recomandate de medic este parte din schema de tratament, nu un moft.
Ajută, după cum am menționat mai sus, la ajustarea dozelor de tratament și la prevenirea unor complicații.
Mai mult, în cazul tuturor diabeticilor, măsurarea glicemiei și notarea valorilor acesteia ajută la păstrarea unui tablou al evoluției bolii. În cazul diabeticilor, glicemia poate fluctua brusc, din varii motive. Poate fi vorba de o activitate fizică prea intensă, stres fizic sau emoțional, nerespectarea dietei și numărului de carbohidrați pentru fiecare masă, o afecțiune acută (chiar și o banală infecție respiratorie).
Valorile considerate normale ale glicemiei în cazul diabeticilor adulți
- între 70 și 130 mg/dl înainte de masă,
- sub 180 mg/dl la 1-2h după masă
- 100-140 mg/dl înainte de culcare
- cel puțin 100 mg/dl la cei care își administrează insulină, înainte de a avea o activitate fizică pentru a putea susține efortul.