
De ce te simți obosită
Dona10/06/2020Resimți frecvent oboseală și orice ai face pari să nu îți revii? Atunci este timpul să mergi la un control. Oboseala este un simptom al mai multor posibile afecțiuni, mai precis un semnal de atenționare pe care ți-l transmite organismul că este ceva în neregulă cu el și trebuie să iei măsuri.
Cât de mult și de bine dormi?
Oboseala poate fi cauzată de lipsa igienei somnului și de un stil dezechilibrat de viață. Dacă nu dormi un număr minim recomandat pentru vârsta ta, mai ales pe perioade lungi de timp atunci este normal să te simți din ce în ce mai obosită și orice ai face să nu îți revii.
Dacă ai vreo tulburare de somn, trebuie să o rezolvi cât mai repede, deoarece unele dintre ele îți afectează sănătatea pe termen lung.
Ce ritm de viață ai?
Stilul tău de viață are un impact direct asupra stării de oboseală. Este bine să fii activă, chiar minunat! Însă ai grijă să păstrezi un echilibru între perioadele foarte solicitante fizic și/ sau emoțional și cele de repaos, de liniște.
Stresul are un efect negativ direct și asupra somnului și a stării tale de bine. Nu este sănătos să trăiești cu niveluri ridicate de adrenalină sau de cortizol, așa că ia măsuri. Trebuie să reduci volumul de muncă, să reprioritizezi, poate chiar ai nevoie să faci schimbări mai serioase.
După ce ai intrat în acest cerc vicios, stres și odihnă insuficientă, vei avea nevoie de mai mult timp și de mai multe resurse ca să îți revii.
Cât de sănătos mănânci și când ți-ai făcut ultima oară analizele?
Uită-te în meniul tău zilnic și vei dacă mănânci variat și sănătos! Mănânci suficiente legume și fructe? Ai suficiente surse de proteine de calitate? Bei suficientă apă?
Oboseala poate indica multe probleme de sănătate, la nivelul ficatului, rinichilor, de exemplu sau carența unor nutrienți. În plus, dacă persistă devine un factor de risc pentru afecțiuni cronice.
Poate nu te odihnești căci ai sindromul picioarelor neliniștite și, deși teoretic dormi cât ar trebui, practic somnul îți este întrerupt și nu te odihnești.
Există și un sindrom de cauză incertă – sindromul de oboseală cronică, cu o prevalență de 7-38 de cazuri la 100.000 de persoane. Dacă după ce ai corectat neajunsurile te simți în continuare obosită, mergi la medic! Analizele și investigațiile vor elimina problemele fiziologice unele care sunt sau pot deveni foarte serioase (de exemplu, boala conică renală, hepatita).