
De ce trebuie să bei mai multă apă zilnic
Dona16/04/2020Recomandarea medicilor este să bem 2l de apă în fiecare zi, deoarece apa reprezintă o mare parte din organismul nostru, încă din primele zile de viață. Din păcate, puțini dintre noi respectă indicațiile medicilor.
Să vedem câteva dintre motivele pentru care ne este recomandat consumul de apă
- Apa este esențială pentru funcționarea corectă a organismului nostru. Ne ajută să ne reglăm temperatura corpului și să eliminăm toxinele. Nu degeaba în perioadele cu temperaturi ridicate, dar și când este foarte frig, trebuie să consumăm apă.
- Dacă bem mai multă apă, atunci vom reuși și să scădem în greutate. Vom avea și mai mult succes dacă înlocuim băuturile și sucurile cu apă. Pentru a reduce indicele de masă corporală la persoane supraponderale și obeze, cantitatea minimă de apă care trebuie consumată este de 500ml de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale (mic dejun, prânz și cină), timp de minim 8 săptămâni (studiu).
- Creșterea cantității de apă ne ajută să ne îmbunătățim metabolismul. De aceea medicii și nutriționiștii insistă asupra importanței apei în alimentația zilnică.
- Există și un motiv estetic – dacă nu bem suficientă apă, ne deshidratăm, pielea își pierde elasticitatea și tinerețea. Degeaba folosim creme speciale sau ne bucurăm de o moștenire genetică bună în privința tenului și ratei de apariție a ridurilor, dacă nu bem suficientă apă în fiecare zi.
- Persoanele care au probleme cardiovasculare, inclusiv de circulație, trebuie să consume mai multă apă zilnic. Împreună cu o alimentație echilibrată și mișcare moderată zilnic, apa contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular, la reglarea tensiunii arteriale și fluidizarea circulației sângelui.
- Un consum mai ridicat de apă reduce riscul de a face pietre la rinichi și scade incidența infecțiilor urinare. Pentru cei cu probleme renale, cantitatea de apă poate ajunge chiar la 3 l pe zi, în zilele cu temperaturi ridicate. Iar în cazul infecțiilor urinare, dacă nu ne hidratăm corespunzător, la intervale regulate, riscăm să recidiveze sau perioada de convalescență să se prelungească.
- Înainte de a merge la analize de sânge, asigurați-vă că v-ați hidratat suficient. Deshidratarea complică procesul de recoltare a sângelui