
De ce medicii ne recomandă să ne facem vaccinul antigripal
Dona04/11/2019Fiecare sezon rece ne pune la încercare și ne aduce noi virusuri gripale. Din păcate, din cauza abuzului de medicamente, a crescut și rezistența la anumite substanțe, de aceea medicii încearcă să prevină complicațiile și chiar decesele cauzate de gripa de sezon în rândul pacienților din categoriile de risc: copii (în special cei din grădinițe și ciclul primar), bătrâni, gravide, bolnavi cronici.
Vaccinul antigripal de sezon poate salva viața bolnavilor cu afecțiuni cronice care deja au sistemul imunitar pus la încercare.
Să nu uităm că bolnavii cu afecțiuni cronice (cardiovasculare, diabeticii, diferite afecțiuni renale și hepatice) au deja un risc crescut de infecții și de complicații. În cazul acestora, o banală gripă de sezon poate da naștere unor complicații (precum pneumonia) care să crească riscul de deces al pacienților respectivi.
În cazul femeilor însărcinate, vaccinul antigripal ajută deoarece febra în timpul sarcinii crește riscul de avort spontan. Mai mult, femeia gravidă are un număr limitat de medicamente pe care să le poată lua, fără a prezenta riscuri pentru evoluția sarcinii.
În cazul copiilor, sistemul imunitar al acestora nu este încă dezvoltat, de aceea sunt frecvente agravarea bolii și apariția unor complicații într-un timp relativ scurt de la declanșarea primelor simptome. La copilul sub 1 an, o infecție respiratorie poate evolua rapid în bronșiolită care să se complice, semnalele nefiind ușor de observat de cei mai mulți părinți. În acest caz, tratamentul se complică, perioadele de vindecare și recuperare sunt mai lungi.
Un nou sezon, o altă formulă a vaccinului antigripal
În fiecare nou sezon rece, avem o nouă versiune de vaccin antigripal, în funcție de noile virusuri existente. Vaccinul nu prezintă riscuri în sine și nici nu ne declanșează boala. Însă trebuie să știm că putem avea niște reacții ușoare (de exemplu, să ne curgă nasul, să ne simțim obosiți, apatici, să avem o febră ușoară).
Dacă efectuăm vaccinul antigripal, să nu îi scădem eficacitatea
Administrarea preventivă de antitermice contribuie la scăderea numărului de anticorpi secretați de organism la răspuns la vaccin. Indiferent de vârstă, nu trebuie să luăm nici paracetamol, nici ibuprofen preventiv. Iar dacă totuși facem febră, să încercăm să o scădem mai întâi fără medicamente. Ne dezbrăcăm, facem dușuri călduțe, folosim compresii cu apă mai rece la axile, aerisim camera și scădem treptat temperatura ambiantă. Ne hidratăm corect, avem grijă să mâncăm multe legume și fructe (cu limitările de dietă impuse de anumite afecțiuni) și ne odihnim.
Este posibil să facem febră ridicată sau să prezentăm simptomele unei viroze acute dacă la momentul vaccinării am contractat deja un virus. Însă trebuie să știm că vaccinul nu va complica evoluția virozei.
Putem face viroza de sezon, chiar dacă facem vaccinul
Eficacitatea vaccinului este ridicată, însă putem avea o viroză chiar dacă am făcut vaccinul. Însă simptomele vor fi mai ușoare, iar riscul complicațiilor va fi mult mai scăzut.
Pentru a reduce impactul virusurilor de sezon, vaccinarea antigripală este o măsură națională de prevenție oferită gratuit în cadrul cabinetelor medicilor de familiei, perioada optimă fiind de la începutul lunii octombrie până la finele lunii noiembrie.
Multe companii includ vaccinarea antigripală în pachetul de beneficii medicale, ca o măsură preventivă. Deși pare a avea mai degrabă, un obiectiv pur economic (pentru menținerea productivității), vaccinarea antigripală are un efect benefic la nivelul tuturor angajaților. Astfel, scade presiunea pe angajații sănătoși care trebuie să preia din scurt sarcinile celor bolnavi.