De ce laptele și lactate sunt alimente importante

Dona16/12/2019

În piramida alimentației, una dintre cele 5 grupe de alimente obligatorii pentru consumul zilnic este a laptelui și produselor lactate. Medicii ne recomandă să mâncăm fiecare zi trei mese și două-trei gustări, cu moderație, un meniu diversificat care trebuie să conțină alimente din cele cinci grupe recomandate de nutriționiști: 1) pâine, cereale, orez și paste (6-11 porții pe zi); 2) legume și vegetale (3-5 porții pe zi); 3) fructe (2-4 porții pe zi); 4) lapte și produse lactate (2-3 porții pe zi, o porţie de lapte însemnând o cană de lapte); 5) carne, pește, ouă (2-3 porții pe zi).

Beneficiile laptelui

Laptele este un aliment aproape complet deoarece conține majoritatea micro- și macronutrienților de care avem nevoie zilnic, în proporții echilibrate: apă (87%), proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale (în special, calciu, fosfor, magneziu și zinc) și vitamine printre care se regăsește și vitamina D. Datorită proporțiilor echilibrate între calciu, fosfor și vitamina D, calciul din laptele de vacă este absorbit de organism  în proporție de aproximativ 40%! De aceea este recomandat și adulților pentru funcționarea optimă a organismului zi de zi, mai ales a sistemului cardio-vascular și prevenirea osteopeniei și osteoporozei. Datorită mixului de nutrienți, laptele și lactatele sunt alimente esențiale în dieta diabeticului și a altor bolnavi cronici.

În plus aportul caloric este mic versus beneficii (numai 67 de calorii/100ml de lapte semidegresat). De aceea, laptele este unul dintre alimentele foarte hrănitoare și hidratante, dar hipocalorice, ideal pentru cei care doresc să scape de kilogramele în plus.

Laptele este un aliment de bază pentru copii și gravide

Laptele trebuie consumat și de copii, adolescenți și femeilor însărcinate care au nevoie speciale. Acestora din urmă le este recomandat laptele nedegresat.

Așadar, principalul beneficiu al laptelui este aportul de calciu, și anume 125 mg/100 ml, necesarul de calciu pentru copii fiind diferit în funcție de vârsta acestora:

    • 0-12 luni – 400-800 mg/ zi
    • 1-3 ani – 500 mg/zi
    • 4-8 ani – 800 mg
    • 8+/Pubertate– 1300mg

De exemplu, în cazul unui copil mic de 1-3 ani care consumă cca 650 de ml de lapte de vacă, acesta are asigurată doza zilnică asigurată de calciu si magneziu și cca 75% din doza zilnică de fosfor pentru categoria de vârstă.

Datorită beneficiilor pentru sănătate, laptele și anumite produse lactate au fost recomandate de Organizația Mondială a Sănătății ca să fie luate în considerare în cadrul politicilor educaționale de reducere a obezității în rândul copiilor. De aceea, în școli din statele membre UE copiii primesc lapte și produse lactate ca parte din strategia UE.[i]

 

Un plus de atenție la anumite brânzeturi

Din cauza conținutului de grăsimi și de sare, brânzeturile se încadrează în rândul alimentelor al căror consum trebuie limitat. Însă, există produse lactate/ brânzeturi care au un conținut redus de grăsimi și de sare, deci le putem identifica verificând cu atenție eticheta. Societatea de Nutriție din România, în Ghidul pentru Alimentația Sănătoasă (p.133), recomandă consumul a 2-3 porții de lapte și lactate pe zi, astfel: o cană de lapte sau iaurt, ½ cană de brânză de vacă și 50 g de telemea tocmai din cauza conținutului ridicat de grăsimi, sodiu sare și a aportului caloric ridicat.

Comparativ cu laptele și anumite produse lactate (iaurtul, kefirul), consumul crescut de brânzeturi este sunt asociat cu creșterea riscului pentru afecțiuni cardio-vasculare, exces ponderal și obezitate, de aici și recomandarea privind limitarea consumului acestora. Brânzeturile nedegresate conțin grăsimi saturate, deci pot contribui la creșterea colesterolului, a acumularea kilogramelor în plus (suprapondere și obezitate) și afecțiuni cardio-vasculare.[ii] Conform statisticilor, România are un consum ridicat de sare, aportul zilnic ridicat de sodiu fiind asociat cu afecțiuni cardio-vasculare.

[i] http://ec.europa.eu/agriculture/evaluation/market-and-income-reports/2013/school-milk-scheme/fulltext_en.pdf, pg.11. Ambele obiective se subscriu obiectivelor economice și socio-economice ale Uniunii Europene formulate în strategia COM(2010)2020: “EUROPE 2020: A strategy for smart, sustainable and inclusive growth”, Brussels

[ii] Ghidul pentru Alimentația Sănătoasă Societatea de Nutriție din România (p.167)


Aboneaza-te la Newsletter