
De ce este necesară vaccinarea sugarilor pentru Hepatita B după naștere
Dona30/07/2019Vaccinarea este unul dintre cele mai discutate subiecte în comunitatea de părinți, mulți contestând necesitatea administrării vaccinurilor, mai ales imediat după naștere. Printre primele vaccinuri administrate în maternitățile din România nou-născuților este cel pentru prevenția hepatitei B. Acesta face parte din schema de vaccinuri gratuite asigurate tuturor copiilor români.
De ce este nevoie de vaccinarea împotriva virusului hepatitic B
Virusul hepatitic B este una dintre principalele cauze pentru hepatitele virale din România, din păcate noi având cea mai mare prevalență a infecției cu acest tip de virus din Uniunea Europeană. Transmiterea este foarte ușoară, făcându-se fie prin sânge sau prin fluide (deci și pe cale sexuală).
În circa 30% dintre cazuri, infecției cu virus hepatitic B i se asociază și infecția cu virus hepatitic D; coinfecția cu virus D cauzează și cele mai severe cazuri de hepatite cronice de tip B. Iar în cca 10% dintre cazuri, hepatita B se cronicizează cu implicații mari asupra pacientului, scăzându-i speranța de viață, dar având și costuri sociale și medicale foarte ridicate.
După infectare, apare hepatita B care este diagnosticată de multe ori tardiv, deoarece poate fi și asimptomatică, iar când se manifestă, unele simptome pot fi asociate și altor boli (oboseală, alterarea stării generale, anorexie, jenă abdominală). Testele specifice de laborator de serologie virală pot determina cu ușurință prezența infecției cu acest virus, de aceea dacă nu v-ați testat încă, discutați cu medicul de familie sau generalist sau participați la una dintre campaniile de testare.
Hepatita cronică cu virus B progresează în ciroza hepatică și apoi cancer. Complicațiile precum ascita sau encefalopatia, nu numai că sunt dificil de tratat, dar sunt greu de suportat și de către pacient. Tratamentul este complicat, cu reacții adverse. Mai ales în contextul în care sunt destui pacienți care mai au și alte afecțiuni cronice (cardio-vasculare, diabet, renale), diagnosticul fiind pus târziu, după prima jumătate a vieții.
În ciuda tratamentului, boala recidivează, iar complicațiile scad speranța de viață și sunt în topul cauzelor de deces. Din păcate, există și medicamente de ultimă generație cu eficacitate mai ridicată, însă accesul la acest tip de tratament, oferit gratuit, este limitat. Iar din cauza costurilor foarte ridicate, este și prohibitiv, neputând fi urmat decât în mod excepțional de pacienți neincluși în programul național care vor să se trateze pe cont propriu.
Vaccinul este cea mai eficientă măsură împotriva hepatitei cu virus B, la orice vârstă
Având în vedere toate aceste aspecte, prevenția devine principala măsură pe care o putem lua. Și deoarece este important să limităm transmiterea la noile generații, în perioada sarcinii e esențial ca viitoarele mame să fie testate inclusiv pentru virusul hepatitic B. În funcție de rezultatele testului, cele fără imunitate pot fi vaccinate, iar în cazul celor infectate, echipa medicală va stabili măsurile necesare pentru limitarea riscului transmiterii virusului la nou-născut și protejarea acestuia pe perioada sarcinii, în timpul și după naștere.
În lume, peste 250 de milioane de oameni au hepatită B, iar mulți alții sunt purtători nediagnosticați. De aceea, vaccinarea este una dintre principalele măsuri de protecție pe care le putem lua, cea mai eficientă măsură, de altfel. În baza studiilor, specialiștii susțin că timp de minim 25 de ani ne vom păstra intact numărul de anticorpi rezultat în urma administrării vaccinului, dar că vom rămâne protejați și după ce acest număr va scădea sub limita detectabilă. De aceea, inclusiv adulților de orice vârstă li se recomandă să se testeze pentru infecția cu virus hepatitic B și apoi, să se vaccineze.
După ce ați citit cele de mai sus despre complicațiile și implicațiile infectării cu virus hepatitic B, nu-i așa că înțelegeți de ce este necesară vaccinarea?