Vitamina B6

De ce este importantă vitamina B6 și de unde ne-o luăm zilnic

Dona07/02/2020

Vitamina B6 este una dintre vitaminele hidrosolubile esențiale prezentă în cele mai multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic. Așadar, ne-o putem procura cu ușurință dacă avem o alimentație diversificată și echilibrată.

Când vorbim despre vitamina B6 ne referim, de fapt, la un grup de șase compuși similari și anume: piridoxina, piridoxalul, piridoxamina și a esterilor 5’-fosfat ai acestora.

Rolul vitaminei B6

Vitamina B6 este implicată în multe procese din corp precum metabolismul sistemului nervos central și al pielii. Vitamina B6 joacă un rol important în biosinteza hemului (o componentă a hemoglobinei) și a acidului nucleic, în metabolismul lipidelor, carbohidraților și aminoacizilor.

În ceea ce privește funcția cognitivă, vitamina B6 are un rol important deoarece este implicată în biosinteza neurotransmițătorilor. Mai este implicată și în glicogenogeneză (sinteza glicogenului) și glicogenoliză (procesul biochimic de transformare a glicogenului în glucoză) și în funcționarea sistemului imunitar.

Beneficiile vitaminei B6

În urma studiilor efectuate, vitamina B6 are, pe lângă rolul important în procesele din organismul nostru menționate anterior, și beneficii pentru prevenția sau tratamentul anumitor afecțiuni sau ameliorarea anumitor simptome și anume:

  • Vitamina B6 reduce nivelul homocisteinei, un aminoacid care, în cantități crescute, crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, de tromboză venoasă și de complicații în timpul sarcinii, inclusiv apariția defectelor de tub neural la făt. Cercetătorii încă verifică dacă suplimentarea cantității zilnice doar a vitaminei B6 reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare.
  • Vitamina B6 susține funcția cognitivă. Un aport mai ridicat de vitamina B6 pare să ajute funcționarea memoria persoanelor în vârstă care înregistrează un declin cognitiv (studiu). Specialiștii continue să cerceteze beneficiile suplimentării dozei zilnice de vitamina B6 în prevenția sau tratamentul declinului funcției cognitive la vârstnici.
  • În cazul femeilor care suferă de sindrom premenstrual, un studiu arată cu administrarea a 80 mg de piridoxină zilnic contribuie semnificativ la reducerea majorității simptomelor acestui sindrom.
  • Mai multe studii susțin beneficiile administrării de vitamina B6 pentru tratarea disgravidiei la femeile însărcinate. Disgravidia (sau grețurile) poate fi tratată printr-o combinație de vitamina B6 și un antihistaminic (doxilamina), 70% dintre gravidele parte dintr-un studiu având o stare mult mai bună. Congresul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă administrarea doar a vitaminei B6 (10-25mg/de 3-4 ori/zi) pentru tratamentul disgravidiei, iar în cazurile în care monoterapia nu are succesul scontat, asocierea vitaminei B6 cu doxilamina.
Sursele de vitamina B6

După cum am spus, principala sursă este alimentația. Cele mai bune surse sunt: carnea (porc, pasăre – curcan, pui), pește, pâine și cereale integrale, orez (brun), ouă, lapte și lactate, legume și vegetale, nuci.

Doza zilnică recomandată la adulți (19-64 de ani) este de 1,4mg/zi la bărbați și 1,2mg/zi la femei.


Aboneaza-te la Newsletter