
De ce e important și cum curățăm nasul copilului
Dona06/11/2020Mulți dintre bebeluși și copiii mici se confruntă cu secrețiile nazale mai abundente. Încă din maternitate ni se spune să fim atente să curățăm nasul copilului în fiecare zi și mai des, când e nevoie. Dar de ce?
Secrețiile nazale sunt normale deoarece la început copilul învață să se adapteze la viața extrauterină și temperatura ambiantă. Apar mai abundent în sezonul rece când copilul se întâlnește cu virusurile gripale. Indiferent de cauza lor, aceste secreții îl deranjează pe copil deoarece nu poate să respire bine, deci nici nu poate să mănânce, să doarmă sau să se joace. În plus, există riscul să facă otită. La sugari și copiii mici, secrețiile migrează rapid în spatele timpanului și astfel apare otita cu toate neplăcerile ei.
Pe lângă tratarea cauzei apariției secrețiilor, trebuie să acordăm multă atenției igienei, deci și curățării nasului.
Din trusa sugarului și copilului mic nu ar trebui să lipsească dispozitive special create și testate pentru curățarea secrețiilor (pompiță,siringă specială, batista sugarului) și monodozele de ser fiziologic sau soluție salină. Doar medicul ne va indica alte produse cu efect decongestionant, așadar nu vom povesti noi despre ele aici, deoarece acestea depind de starea și de vârsta copilului.
Cum curățăm nasul mai eficient
Când secrețiile nu sunt abundente și sunt fluide, atunci putem să alegem să nu punem și ser fiziologic sau apă de mare. Însă, serul fiziologic ajută la înmuierea și desprinderea mai ușoară a secrețiilor, deci la curățarea mai rapidă și mai completă a căilor nazale.
Fiind vorba de copil mic, când punem serul fiziologic trebuie să avem grijă la poziția copilului și să introducem treptat câteva picături. Trebuie să îl ținem ridicat sau pe o parte, ca să nu se înece. Imediat ce aplicăm serul fiziologic, trebuie aspirată nara respectivă.
Toate aceste manevre trebuie efectuate rapid, dar cu delicatețe, explicându-i copilului. Trebuie să ținem cont că acesta poate fi deja iritat și agitat din cauza simptomelor răcelii sau a faptului că nu poate respira și că se poate și speria.
Această operațiune nu trebuie efectuată de mai mult de 3-4 ori pe zi ca să nu irităm muscoasa nazală și să cauzăm sângerare. Ustensilele folosite trebuie curățate, dezinfectate și uscate bine după fiecare folosire.