
Sângerările nazale, posibil semn de hipertensiune arterială
Dona20/02/2022Hemoragiile nazale sau epistaxisul, se întâlnesc cel mai frecvent la copii și la bătrâni din cauza faptului ca vasele de sânge din mucoasa nazală sunt fragile, însă pot fi prezente și la restul persoanelor, din cauze diverse. Majoritatea nu creează un disconfort major, însă sunt și situații în care sângerările nazale se repetă frecvent motiv pentru care sunt necesare investigații la medic.
Epistaxisul este provocat de ruptura unuia sau mai multor vase de sânge dintr-o nară. Cauzele pot fi: o lovitură la nas sau la cap, presiunea exercitată de strănutul repetat, scobitul sau suflatul nasului cu putere, uscarea mucoasei nazale, infecția membranei nazale, anumite infecții respiratorii, alergii, sinuzită, rinită alergică, deviație de sept, polipi, boli de sânge precum leucemia, hepatita, medicamente precum aspirina sau alte antiinflamatoare, consumul excesiv de alcool, prezența unor tumori sau probleme legate de coagularea sângelui.
De asemenea, hemoragia poate fi determinată de hipertensiune. În acest caz, sângerarea are și un beneficiu – aceasta ajută la scăderea presiunii și la evitarea unui accident vascular cerebral. Este indicat, în cazul în care situația neplăcută se repetă frecvent, să se măsoare imediat valorile de tensiune și să se ceară ajutor specializat.
Presați nările timp de 10-15 minute
În caz de hemoragie nazală stați jos și aplecați-vă ușor înainte. Respirați pe gură și prindeți-vă nările împreună timp de 10-15 minute. Dați apoi drumul nărilor încet. După încetarea sângerării curățați cu blândețe, cu apă călduță, sângele uscat, apoi odihniți-vă în șezut, cu capul ridicat. Evitați să intrați în panică deoarece agitația poate agrava sângerarea. În nara cu probleme se poate introduce un tampon de vată îmbibat în picături sau spray nazal, care are rol vasoconstrictor rapid, sau în apa oxigenată. Acesta se păstrează câteva zeci de minute.
Dacă sângerarea nu se oprește, repetați procedeul cu nările presate, iar în situația în care continuă este bine să mergeți la medic.
Deschideți gura când strănutați
Pentru a preveni epistaxisul, suflați-vă nasul des și încet, nu brusc și cu putere, iar dacă strănutați deschideți gura, astfel încât aerul să fie eliberat la nivelul cavitații bucale, nu la cel al foselor nazale. Persoanele care se confruntă cu sângerări nazale frecvente trebuie să facă investigații medicale amănunțite pentru a descoperi cauza acestora. În plus, e bine să consume mai multe alimente ce conțin vitamina C (citrice, broccoli, ardei gras, pătrunjel proaspat) și flavonoide (cereale integrale și legume și fructe intens colorate) pentru a întări pereții capilari.
De asemenea, sunt indicate suplimentele cu vitamina A (refac mucoasa respiratorie), cu calciu și vitamina D (ajută la coagularea sângelui) și, bineînțeles, vitamina C (întărește pereții vaselor de sânge și întărește imunitatea).
Evitați să vă forțați ridicând greutăți foarte mari, renunțați la fumat, nu mai luați aspirină în cazul în care faceți tratament cu aceasta și nu beți lichide foarte fierbinți la cel puțin 24 de ore după un episod de hemoragie nazală.