
Dacă ești însărcinată, respectă calendarul de analize și investigații!
Dona20/12/2020Dacă ești însărcinată, respectă calendarul de analize și investigații nu doar pentru a urmări evoluția copilului, ci și pentru a te asigura că rămâi sănătoasă sau dacă ai complicații, vei fi monitorizată și tratată.
Sarcina este o stare medicală specială a femeii, care implică multe schimbări în corpul acesteia care pot determina complicații mai mult sau mai puțin grave. De aceea, la începutul sarcinii, pune-i medicului tău toate întrebările, fă-ți lista cu testele, analizele standard și ecografiile recomandate și momentul când va trebuie să le efectuezi. Atenție că vor trebuie efectuate în anumite săptămâni de sarcină, deci nu poți sări peste ele și nici să le amâni fără consecințe.
Pe scurt, iată ce vei avea în fiecare trimestru, dacă nu ai alte probleme de sănătate. Altminteri, la cele de mai jos, incluse în protocolul standard al monitorizării sarcinii și nașterii, se vor adăuga și investigațiile și analizele specifice nevoilor tale:
Trimestrul I:
ecografia de confirmare a viabilității sarcinii, diverși indicatori legați de sănătatea mamei (greutate, tensiune), analize care vor indica starea de sănătate generală, dar și a ficatului, sistemului cardiovascular și sistemului genito-urinar și de identificare a unor potențiale afecțiuni (infecții)cu efect teratogen, screening prenatal Dublul Test și ecografia morfologică de trimestrul I.
Trimestrul II:
repetarea unor analize de laborator care să arate cum reacționează organismul la schimbări, verificarea indicatorilor greutate și tensiune, ecografia morfologică fetală, (dacă nu ai făcut Dublul Test în trimestru 1) Tripul Test.
Trimestrul III:
în vederea pregătirii nașterii și pentru că riscul apariției complicațiilor este mai ridicat, lista analizelor uzuale de laborator va fi extinsă cu coagulogramă, calciu, cultura secreție vaginală , ecografie.
Trimestrul IV (după naștere):
medicul va recomandat toate analizele necesare în funcție de nașterea avută, evoluția sarcinii și problemele medicale. De ce? După naștere ai risc de: hipertensiune arterială, depresia postpartum, hemoragii, tromboză, hemoroizi, endometrită, preeclampsia, eclampsia, cardiomiopatii sau embolii pulmonare, mastite și abcese, dureri perianale (mai ales după nașterea vaginală), uterine, de sâni, de cap, stare accentuată de oboseală.
Din păcate spațiul nu ne permite să detaliem aici tot calendarul de analize și investigații din primele trimestre de sarcină până la nașterea copilului, dar și în al patrulea trimestru, care începe cu nașterea. Dar găsești pe site-ul nostru o serie de articole care îți oferă toate aceste informații și multe altele în plus despre sănătatea gravidei și a copilului.