
Dacă aveți anemie, copilul riscă să aibă tulburări neurologice după naștere
Dona04/11/2019Un studiu recent publicat în revista JAMA Psychiatry, în septembrie 2019 arată că anemia prenatală a mamei pare să crească riscul pentru anumite tulburări neurologice și de dezvoltare la copil. De aceea, medicii atrag atenția asupra importanței monitorizării stării de sănătate a mamei, screeningul antenatal pentru deficiența de fier și anemie, și administrarea unor suplimente în funcție de necesități.
Printre problemele de sănătate cu care se confruntă gravidele se află deficiența de fier (20-50%) și anemia cauzată de deficiența de fier (15-20%). În perioada sarcinii, necesarul de fier crește pentru a susține modificările din corpul mamei (creșterea numărului de hematii, creșterea fătului, placenta). Dacă nevoile mamei nu sunt satisfăcute prin alimentație și tratament (suplimentare), atunci nou-născutul riscă să sufere în perioada intrauterină sau să se nască cu deficiență de fier.
Studiul și-a propus să cerceteze dacă anemia din timp sarcinii poate fi unul dintre factorii care cauzează trei dintre cele mai frecvente tulburări neurologice de dezvoltare diagnosticate la copii și anume: tulburările de spectru autism, tulburări de deficit de atenție sau de hiperactivitate (ADHD) și dizabilitate intelectuală.
Studiul a inclus 299.768 mame și copiii lor biologici (532.232) din Suedia născuți între 1 ianuarie 1987 și 31 decembrie 2010, urmărindu-le evoluția sănătății până în 31 decembrie 2016. și mamele lor biologice
Anemia diagnosticată până sau inclusiv în săptămâna 30 de sarcină a fost asociată cu un risc mai ridicat de apariție al celor trei tulburări menționate anterior în rândul copiilor (prevalența fiind de 4,9% pentru tulburările de spectru autist, de 9,3% în cazul ADHD și de 3,1% pentru dizabilități intelectuale. Cercetarea a evidențiat o asociere mai puternică la copiii cu mame deficiențe de fier și anemie cauzată de deficiența de fier între dizabilități intelectuale și tulburările de spectru autist.
Mai mult, copiii mamelor cu anemie diagnosticată în primele 30 de săptămâni de sarcină aveau risc de a se naște prematur sau cu greutate mai mică, în comparație cu copiii mamelor care nu aveam anemie sau care au fost diagnosticate cu anemie după săptămâna 31 de sarcină; aceștia din urmă au prezentat riscul de a se naște după termen și cu o greutate mai mare decât cea normală corespondentă vârstei gestaționale.
În cazul mamelor incluse în studiu, diagnosticul de anemie a fost mai frecvent în rândul:
- gravidelor supraponderale și obeze, comparativ cu gravidele normoponderale
- femeilor trecute de pragul de 40 de ani, comparativ cum mamele mai tinere de 25 de ani
- mamelor cu istoric de probleme psihologic
- familiilor cu veniturile cele mai ridicate.
Așadar, dacă doriți să rămâneți însărcinată sau sunteți în primele luni de sarcină, discutați cu medicul, faceți analize de screening și rezolvați toate problemele de sănătate, inclusiv deficiența de fier. Sarcina presupune modificări importante pentru organismul dumneavoastră, la care trebuie să răspundeți prin alimentație și suplimente. Va fi atât spre binele dumneavoastră, cât și al copilului!