
Dacă ai tensiunea crescută, iată ce ar trebui să faci
Dona14/12/2020Tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea (peste 140/90mmHg, inclusiv) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare care apare ca afecțiune de sine stătătoare sau în combinație cu altele.
Respectă tratamentul și indicațiile cardiologului sau medicului de familie, dar și al celorlalți specialiști, dacă ai și alte afecțiuni.
Mergi la consultațile periodice, dar nu neglija semnalele pe care ți le dă organismul. Adresează-te medicului dacă tensiunea îți fluctuează sau nu scade în pofida tratamentului și respectării indicațiilor medicului. Sau dacă apar și alte simptome (de exemplu, oboseală, dureri în piept sau de cap, disconfort, probleme de coordonare, vedere, memorie sau concentrare). Nu uita că hipertensiunea este unul dintre factorii de risc ai atacului vascular cerebral. Așadar informează-te despre semnalele de alarmă ale acestuia!
Alimentația rămâne cheia
Trebuie să consumi multe legume, vegetale și fructe în fiecare zi, fără excepție. Să ai un consum redus de grăsimi, carne roșie, alcool și sare (sodiu). Alege să gătești cât mai sănătos, combinând alimentele gătite cu salatele proaspete.
Ai la îndemână mai multe diete care au studii medicale în spate, precum cea mediteraneană sau South Beach cu rezultate foarte bune pentru pacienții cu risc sau probleme cardiovasculare. Pe site-ul nostru găsești articole extinse pe aceste subiecte.
Fă schimbări în stilul tău de viață
Trebuie să te odihnești suficient și bine noaptea, fără întreruperi. Să eviți stresul și excesele de orice fel. Să reduci sau să nu consumi alcool și ideal să nu fumezi activ sau pasiv. Trebuie să renunți sau să reduci la minim aportul de cafeină din toate sursele posibile (cafea, ceaiuri, băuturi energizante).
Bea suficientă apă
Nu degeaba se spune că apa este viață. Un aport insuficient de apă zilnic afectează întregul organism, nu doar sistemul cardiovascular. Consumă minim cei 2l de apă recomandați, la intervale regulate de timp. Bea mai multă apă dacă ești într-o situație în care te deshidratezi mai ușor (de exemplu, ai diaree, faci febră).
Fă mișcare în limitele indicate de medic și încearcă să scapi de kilograme în plus sau să îți menții greutatea dacă ai un IMC normal
Ai nevoie de mișcare moderată, fără excese, dar zilnic. Discută cu medicul ce opțiuni ca să fii în siguranță.
Ai mai multă atenție în perioadele cu risc (sezon gripal, pandemie, perioade cu temperaturi extreme) deoarece ești printre categoriile de pacienți cu risc crescut.