
Dacă ai dureri de cap sau migrenă, ai mai multă grijă vara
Dona10/08/2020Dacă ai dureri de cap sau migrenă, trebuie să ai mai multă grijă odată cu sosirea sezonului cald. Creșterea temperaturii, variația nivelului de umiditate, soarele și luminozitatea foarte ridicată și, mai ales, temperaturile extreme (canicula) va acutiza durerile cu care te confrunți.
Care sunt factorii de care trebuie să ținem cont
Adică reacționăm mai ușor la factorii de mediu, fie că este vorba de presiunea atmosferică, de lumină sau temperatura ambiantă. Dacă unii au dureri de oase sau articulații, alții au dureri de cap și migrene sau li se accentuează durerile deja existente sau putem să avem probleme de vedere (cei cu fotosensibilitate și/ sau fotofobie).
Factorii de mediu ne influențează hormonul fericirii din organism, serotonina, care are un rol important în starea noastră de bine și, implicit, reducerea intensității și / sau frecvenței durerilor din organism.
Cu siguranță, vara ne pune la încercare pe toți. Când soarele arde pe cer, avem un cumul de factori care ne influențează: luminozitate ridicată, căldură și ultraviolete, variații de umiditate și presiune. Pe aceștia nu-i putem controla, trebuie doar să învățăm ce să facem să ne fie mai ușor.
Lor li se adaugă stresul și oboseala acumulate în ultimul an. Majoritatea dintre noi avem mare nevoie de odihnă și relaxare după multe luni de foc, cu zile de odihnă luate parțial. Nu degeaba prin companii iulie și august sunt luni în care cei mai mulți intră prin rotație în concediu.
De ce ne simțim mai rău vara
Căldura, cu extrema sa canicula și expunerea mare la soare, cu extrema sa insolația, declanșează schimbări și procese în organism care cauzează durerile de cap și migrenele și le accentuează.
O contribuție importantă o au și:
- deshidratarea și creșterea temperaturii corpului sub influența temperaturii ambiante ridicate,
- poate și variațiile de glicemie căci vara ne putem pierde pofta de mâncare și,
- cu siguranță, somnul insuficient căci dacă resimțim scăderea calității somnului de noapte vara dacă nu controlăm temperatura ambiantă.
Durerile de cap sunt unul dintre simptomele insolației sau supraexpunerii la soare.
Concret, ce trebuie să faci
Consumă mai multă apă decât de obicei și mănâncă mai sănătos, mai ales multe fructe, legume și verdețuri proaspete. Evită fumatul, cafeaua, băuturile cu acțiune diuretică, băuturi energizante și consumă cât mai puțină sare.
Stai în mediu cu temperatură ambiantă rezonabilă. Sistemele de climatizare nu sunt un moft, ci o necesitate, fie că sunt acasă, la birou sau în mijloacele de transport personale și private.
Odihnește-te suficient, mai ales noaptea, fă-ți timp pentru tine, relaxează-te și redu nivelul de stres!
Mișcarea te va ajuta să combați stresul, să arzi caloriile în plus și să te odihnești mai bine.
Folosește orice tehnici te ajută să te simți mai bine, de la meditație, la aromaterapie.
Urmează recomandările specifice perioadelor caniculare și evită expunerea la căldură și la soare.
Atenție la tratamentele pe care le iei și citește prospectele! Pe perioade lungi și în doze neadecvate, medicamentele cu eliberare fără prescripție medicală pot avea efecte adverse. Cel mai bine este să mergi la medic pentru consultații și tratament, mai ales dacă după câteva zile de automedicație vezi că nu ții durerile sub control.