retinopatie diabetică

Dacă ai diabet, ai risc de retinopatie diabetică

Dona30/11/2020

În Statele Unite ale Americii statisticile arată că doi din cinci pacienți cu diabet au retinopatie diabetică în diferite stadii. În Europa 1 din 3 pacienți au o afectare oculară cauzată de diabet, conform anumitor studii recente din 2019.

Riscul apariției acestei afecțiuni este mai ridicat în cazul diabeticilor care au fost diagnosticați mai târziu sau care au valori mari ale glicemiei pe durate mai mari de timp. Un risc ridicat îl au pacientele cu diabet în timpul sarcinii, de aceea acestea trebuie să efectueze controale oftalmologice în fiecare trimestru de sarcină.

Ce este retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului, o afecțiune cronică. Retina se distruge în timp din cauza modificărilor produse de valorile ridicate ale glicemiei la nivelul capilarelor, progresiv și ireversibil, vederea se pierde treptat și dacă pacientul nu urmează un tratament adecvat, își poate pierde complet vederea. Retinopatia diabetică include microanevrisme, hemoragii, exsudate și edem macular.

Vestea bună este că în protocolul de monitorizare și tratament al pacienților cu diabet, sunt incluse consultații multidisciplinare, printre care și cele oftalmologice (fundul de ochi, măsurarea tensiunii intraoculare). Așadar, posibilitatea diagnosticării rapide a afecțiunii există dacă pacientul respectă indicațiile medicilor și calendarul de consultații și investigații. Din păcate, diabetul este de multe ori diagnosticat tardiv, perioadă în care s-au produs deja modificări în organism și ochiul a fost deja afectat.

Ce ar trebui să îți atragă atenția

Simptomele acestei afecțiuni sunt insidioase când schimbările la nivelul retinei sunt minore și trec neobservate de pacienții cu diabet, din păcate. Dacă ne gândim că diabeticii au destul de frecvent anumite simptome care sunt puse pe seama fluctuațiilor glicemiei sau a altor afecțiuni asociate, este de înțeles.

Așadar, cea mai bună metodă de prevenție a apariției sau agravării bolii este să mergi periodic la medic. Însă există câteva semnale majore de alarmă care trebuie să te trimită urgent la medic și anume;

  • Îți pierzi brusc vederea
  • Începi să vezi forme sau puncte în câmpul vizual
  • Vederea devine încețoșată, dublată sau parțială
  • Ai dureri de ochi sau ți se înroșesc ochii
  • Ți se sparg vase de sânge.

 


Aboneaza-te la Newsletter