minerale vitamine iarna

Cura de iarnă cu vitamine și minerale

Dona27/10/2020

Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru, mai ales pentru sistemul imunitar, în special în sezonul rece. Pe cele mai multe ni le putem obține ușor din alimentație, dacă respectăm piramida alimentară.

Cel mai simplu este să apelăm la produsele complexe de vitamine și minerale concepute pentru a răspunde sau a preveni anumite probleme medicale pentru copii, femei, bărbați, inclusiv pe categorii de vârstă (de exemplu, oboseală, stres, menținerea sănătății părului, probleme feminine, imunitate). Farmacistul DONA te poate ajuta să alegi ce ți se potrivește ca, din când în când, să îți ajuți organismul și sistemul imunitar să se pregătească pentru provocările sezonului gripal și ale pandemiei.

Iată ce vitamine li minerale sunt mai importante în acest sens și pot necesita suplimentare periodică.

Magneziul și vitamina B6

este una dintre cele mai de succes formule împotriva stresului. Împreună ne susțin funcția cognitivă, contribuie semnificativ la stresului și buna activitate a sistemului cardiovascular. Conform rezultatelor unui studiu din 2018, suplimentarea cu magneziu și vitamina B6 a demonstrat o eficacitate cu 24% mai mare în reducerea nivelului de stres la pacienți cu stres sever sau extrem, după 8 săptămâni, comparativ cu administrarea magneziului simplu.

Vitamina C

este esențială în această perioadă pentru a  ne susține sistemul imunitar și să ne ajute să ne recuperăm după viroza de sezon și să luptăm împotriva proceselor oxidative, inflamatorii și împotriva infecțiilor. Avem nevoie de maxim 1g/zi/ adult; 30 mg/zi/ copil 1-10 ani; 35 mg/zi/ copil 11-14 ani și 40mg/zi/ copil 15-18 ani.

Zincul

ne ajută sistemul imunitar, refacerea/ vindecarea țesuturilor, crearea unor celule noi și metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din alimente. Avem nevoie de 9,5mg/zi/ bărbat 19-64 de ani și 7mg/zi/ femeie.

Vitamina D 

este produsă de organismul nostru prin expunere prelungită a pielii la soare. Dar având în vedere că ne ferim de soare, medicii au început să recomande administrarea zilnică, fără întrerupere a vitaminei D, chiar și la adulți, mai ales la femei, pentru prevenția osteopeniei și osteoporozei, nu doar în lunile cu r (septembrie – aprilie). Doza zilnică recomandată: copil sub 1 an – 8,5-10 µg/ zi ; copil peste 1 an și adult – 10 µg/ zi  (400 u.i).

 


Aboneaza-te la Newsletter