
Cum vă puteți proteja inima în sezonul rece
Dona04/11/2019A venit iarna, iar schimbările de temperatură ne pun tuturor corpul la încercare. Însă, printre noi sunt niște categorii de pacienți, numiți pacienți cu risc, care trebuie să fie mult mai atenți în perioada iernii. Este vorba de persoanele în vârstă, persoanele cu afecțiuni cronice, printre care și cele cu diabet și boli cardiovasculare, copiii și femeile însărcinate.
Temperaturile scăzute pot agrava starea de sănătate a persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare deoarece din cauza frigului vasele se îngustează, iar inima trebuie să pompeze mai mult sânge ca să răspundă noilor nevoi ale organismului. Frigul crește riscul apariției cheagurilor de sânge și anumitor afecțiuni precum infarctul sau atacul vascular cerebral.
Să vedem ce puteți face.
-
Respectați cu strictețe tratamentul și recomandările medicului
Nu amânați și nu ratați consultațiile la medicul de familie și la medicul cardiolog. Astfel veți ști dacă au intervenit schimbări ale stării de sănătate și dacă trebuie să vă modificați tratamentul în vreun fel. Dar nu uitați că trebuie să respectați toate indicațiile, ale tuturor echipelor medicale dacă aveți mai multe afecțiuni. Agravarea simptomelor diabetului, de exemplu, vor influența și starea de sănătate a inimii.
Luați-vă cu regularitate și suplimentele indicate (Omega-3, vitamina D3, anumite probiotice, alte vitamine și minerale precum vitamina C, B6, magneziu, calciu).
-
Alimentația în timpul iernii este la fel de importantă precum tratamentul
Legumele și fructele se găsesc din abundență chiar și în perioada sezonului rece, așadar le puteți consuma în diferite combinații zi de zi. Fie că sunt proaspete sau congelate, legumele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. Nutriționiștii ne recomandă tuturor să consumăm în mod obligatoriu cinci porții de legume zilnic.
Evitați alcoolul, sarea, grăsimile sau dulciurile. Nu uitați că grăsimile și sare nu sunt recomandate bolnavilor cu afecțiuni cardio-vasculare! Gustările pot să constea într-un fruct sau un iaurt sau un bol de supă caldă. Consumați ceaiuri călduțe și apă în mod regulat.
-
Îmbrăcați-vă adecvat
Temperatura poate fluctua în timpul zilei, de la foarte rece dimineața, la mai cald spre prânz. De aceea, îmbrăcați-vă în straturi; adică mai multe rânduri de haine mai subțiri și ușoare pe care să le puteți scoate în funcție de necesitate; alegeți haine din fibre naturală (precum bumbacul). Jacheta sau haina pe care o veți purta pe deasupra este bine să fie rezistentă la umezeală și să asigure un confort ridicat față de vânt și temperatură. Este important să vă simțiți și confortabil în hainele pe care le îmbrăcați, ca să vă puteți deplasa cu ușurință. Dacă simțiți nevoia, purtați mănuși și ceva pe cap.
Încălțămintea trebuie să fie comodă, ușoară, să nu permită umezelii să intre și să fie și antideparantă. Este important să vă păstreze o temperatură constantă a picioarelor, deoarece extremitățile sunt cele mai încercate de scăderile de temperatură din timpul anotimpului rece.
-
Feriți-vă de gripa de sezon și de afecțiunile transmisibile
Vaccinarea antigripală este un mijloc de protecție pentru bolnavii cronici și se poate efectua în cabinetele medicilor de familie. Gripa de sezon prin complicațiile sale poate pune în pericol viața anumitor categorii de pacienți, inclusivi cardiaci, de aceea alegați să vă vaccinați și evitați aglomerațiile în perioadele de epidemie. Medicul vă poate recomanda chiar și efectuarea vaccinului pneumococic pentru a evita riscul unor complicații grave, chiar fatale în cazul unei îmbolnăviri.
-
Planificați călătoriile
Dacă trebuie să călătoriți, planificați-vă călătoriile astfel încât să vă bucurați de confort în timpul deplasării și să vă puteți și respecta indicațiile medicului privind tratamentul și regimul alimentar. Verificați starea vremii nu numai în zona din care plecați sau în care trebuie să ajungeți (pentru o călătorie mai lungă), ci și pe traseu. Dacă există riscul unor înzăpeziri și avertismente ale autorităților, amânați sau anulați călătoria.
Asigurați-vă că nu vă uitați schema de tratament și aveți o rezervă de medicamente la dumneavoastră în cazul că va apărea ceva neprevăzut. Eventual discutați cu medicul dacă trebuie să faceți o călătorie mai lungă și mai obositoare pe perioada iernii.
-
Dacă este foarte frig sau este zăpadă mare sau gheață, evitați să plecați de acasă
Dacă vremea este cu adevărat urâtă sau nu vă simțiți bine sau este zăpadă depusă, gândiți-vă dacă este cu adevărat nevoie să plecați de acasă. În anumite perioade există riscul producerii unor accidente (fracturi, de exemplu) sau al apariției unor complicații specifice iernii (de exemplu, degerăturile sau problemele respiratorii). Dacă transportul se efectuează cu dificultate, există riscul să suferiți inutil de frig când așteptați un mijloc de transport.
Pentru cumpărături puteți apela la altcineva sau, dacă aveți posibilitatea, comandați-le online.
-
Faceți cu grijă trecerea de la o temperatură foarte scăzută la una ridicată
Trecerile bruște de la frig la cald și invers sunt cele mai dificile pentru bolnavii cronici. Sunt de multe ori dificile și pentru o persoană sănătoasă, darmite pentru cineva care are o afecțiune cardio-vasculară. De aceea, trebuie să respectați câteva reguli simple. Când intrați într-un spațiu încălzit, scăpați repede de câteva straturi de haine, inclusiv de fular, mănuși, căciulă. Consumați apă sau ceai și acordați-i organismului dumneavoastră câteva minute în care să se poată readapta la noua temperatură înainte de a începe să faceți o activitate (de exemplu să aranjați cumpărăturile, să gătiți…). Dacă sunteți singur/ă și nu vă simțiți bine, alertați pe cineva.
Păstrați în casă o temperatură constantă de 18-22 de grade Celsius și aerisiți de câteva ori pe zi fiecare cameră. Cu cât este mai cald în casă, cu atât vă va fi mai dificil să vă adaptați diferențelor de temperatură din timpul iernii. O temperatură ridicată ambiantă nu este foarte sănătoasă, dimpotrivă. Dacă aveți probleme cu circulația picioarelor, de exemplu, alegeți un alt tip de șosete și purtați în perioada iernii și o încălțăminte de casă mai călduroasă.