
Cum tratăm durerile menstruale
Dona05/02/2020O dată pe lună unele tinere și femei trec printr-o situație dificilă deoarece au dureri menstruale. De-a lungul vieții noastre, ne amintim că cel puțin o dată am avut dureri mai greu de suportat. Din păcate, unele dintre noi au nevoie de tratament și de metode mai puțin convenționale pentru a putea trece mai ușor peste perioada menstruației. Și ne referim la femeile care nu au dureri deoarece au o afecțiune ginecologică (precum endometrioza, fibromul sau boala pelvină inflamatorie).
Există o explicație pentru durerile menstruale
Din punct de vedere fiziologic, durerile menstruale apar deoarece în perioada menstruației, din cauza contracțiilor peretelui uterin este afectată oxigenarea celulelor. În plus, mai suntem și balonate, deci este o presiune suplimentară asupra abdomenului nostru inferior.
Organismul nostru pierde și sânge, deci suntem și mai sensibile decât de obicei. Ar trebui să dureze maxim 2-3 zile, când și menstruația noastră este mai abundentă. Sunt mai frecvente la adolescente, deci în prima perioadă după apariția menstruației, în timp organismul devenind mai rezistent.
Dacă durerile sunt mai persistente și pe perioade mai lungi, atunci e obligatoriu să discutăm cu medicul pentru investigații suplimentare. Astfel de dureri sunt un semnal de alarmă pentru anumite afecțiuni severe.
Ce putem face concret să suportăm mai ușor durerile menstruale
Din punct de vedere tratament, medicul ne poate prescrie anticoncepționale și anumite medicamente analgezice cu eliberare prelungită (ibuprofen) și/ sau antispastice (precum clorhidratul de drotaverină). Ideal este să luăm doze mai mici (adică 200mg de ibuprofen), crescându-le la nevoie dacă observăm că nu cedează durerea, fără a depăși dozele zilnice maxime recomandate de medic sau în prospect. Farmacistul ne poate recomanda medicamentele cu eliberare fără prescripție medicală potrivite și dozele în care le putem lua. Să nu luăm medicamente preventiv!
Administrarea unor suplimente de calciu și magneziu ne poate ajuta să facem față simptomelor neplăcute din perioada menstruației, reducând și intensitatea durerii. Dacă nu știați, calciul are un efect antispastic, deci mai reduce din tensiunea mușchiului uterului. Magneziu reduce balonarea, unul dintre simptomele neplăcute ale perioadei, deci și presiunea asupra uterului. Dozele recomandate în acea perioadă sunt de 1,336 g de calciu/zi și 5,6mg de magneziu/zi.
Putem opta, dacă nu avem contraindicații din partea medicului, să luăm un complex de minerale și vitamine pentru femei; unele au adăugate și extracte din plante care calmează durerile menstruale. Fierul și acidul folic din compoziție ne ajută să compensăm pierderile de sânge. Potasiul ne ajută să nu reținem apă în această perioadă. Despre calciu și magneziu am menționat mai sus.
Putem alterna medicamentele cu metode neconvenționale. Este vorba de comprese calde în zona abdomenului inferior, băi calde și relaxante, masaj ușor, circular. Practicăm orice tehnici de relaxare și / sau de vizualizare ne ajută și ne odihnim cât mai mult (fără a deveni complet sedentare!). Putem încerca metode tradiționale precum un ceai cald de ghimbir ușor îndulcit cu zahăr brun, sucul de ananas cu lime, limonada cu ghimbir, călduță și îndulcită cu miere.
Mâncăm sănătos, echilibrat. Ne alegem surse de proteine de calitate și mai ușor de digerat (lactate, brânzeturi, pește). Consumăm alimente bogate în calciu, magneziu, potasiu și vitamina B6. Mâncăm multe verdețuri, legume și evităm orice aliment știm că ne balonează de obicei.
Reducem cafeaua deoarece ne ridică nivelul de estrogen. Reducem nivelul de sare (ca să nu reținem apă suplimentar). Fumăm mai puțin (activ și pasiv) deoarece avem nevoie de maximum de oxigen în sânge. Nu consumăm deloc alcool! Mai ales dacă luăm medicamente, deoarece alcoolul nu interferează pozitiv cu niciun tratament. În schimb alcoolul presupune un stres suplimentar pentru organismul nostru deja încercat.