
Cum te pregătește de vacanță dacă ai alergie
Dona22/06/2021Alergiile sunt de mai multe feluri, au cauze și manifestări diferite, cu nivele de severitate diferite. Dacă ai unul dintre simptomele de mai jos adresează-te medicului pentru un diagnostic corect. Medicul îți va recomanda analize și investigații specifice ca să determine cauza alergiei și apoi îți va recomanda tratamentul de care ai nevoie.
Ce simptome trebuie să îți atragă atenția
- Strănuți și nasul tău este iritat, cu secreții sau înfundat
- Ai dureri abdominale de cauză necunoscută, uneori cu flatulență, o stare de rău, vomiți sau ai diaree
- Ochii tăi sunt înroșiți, te deranjează și curg
- Ai respirație șuierătoare, cu dureri de piept, respiri greu și tușești
- Ai pete, iritații și inflamații pe piele
- Pielea ta este uscată, sensibilă, se înroșește și creează ușor leziuni (crăpături)
- Inflamația buzelor, limbii, ochilor la feței
Vine vacanța. De ce trebuie să ții cont când ai alergie
Alergia este mai dificil de gestionat în cazul copiilor și a pacienților cu forme severe, indiferent de vârsta acestora. Este o diferență majoră între a avea o reacție alergie mai ușoară – doar strănuți sau ți se înroșesc ochii și una severă care îți poate pune viața în pericol – de exemplu ți se inflamează căile respiratorii și nu mai poți respira.
Pentru a preveni manifestările severe, cel mai bine este să te pregătești temeinic înainte de a pleca în vacanță.
Iată ce îți recomandă specialiștii să faci
- Să cunoști în detaliu alergenii de care trebuie să te ferești și să fii mereu atent/ă la aceștia
- Trebuie să ai mereu la îndemână în dozele necesare tratamentul recomandat de medic, inclusiv cel pentru situații de criză, iar tu și cei din jur să știți ce să faceți de fiecare dată.
- Poartă mereu la tine un spray cu apă de mare.
- Dacă mergi într-o altă țară, reține numărul de urgență și pregătește lista alergenilor, diagnosticul și tratamentul pe care îl urmezi (numele substanțelor și dozele) într-o limbă de circulație internațională sau în limba respectivă.
- Alege destinații de vacanță având în vedere riscul de a te întâlni cu anumiți alergeni și accesul rapid la servicii medicale de urgență în caz de nevoie.
- Planifică-ți din timp traseul pentru eventuale călătorii în zonă și localurile unde poți mânca astfel încât să stai liniștit/ă.
- Dacă ai alergii alimentare, atunci trebuie să ai la tine un cartonaș în limba respectivă cu numele alergenilor de care trebuie să te ferești. Din păcate, nu toate meniurile detaliază ingredientele dintr-un anumit fel de mâncare, iar unii bucătari pot fi creativi și reinterpreta anumite rețete. Așadar cartonașul te va ajuta de fiecare dată să te asiguri că nu vei avea vreun alergen în farfurie.
- Ia-ți la tine produse de uz personal (precum dermatocosmetice, lenjerii de pat hipoalergenice) și gustări ambalate pe care le consumi în mod obișnuit.
- Discută cu hotelul opțiunile pe care le ai. Camera unde vei sta are nevoie de extra atenție pentru eliminarea mai bună a prafului și acarienilor și chiar a unor eventuale plante sau flori.
- Alege o cameră care are sistem sau opțiuni de ventilație proprii și nu face parte dintr-un sistem centralizat. Pentru cei cu alergii la polen, specialiștii recomandă oprirea sistemului sau aparatelor de aer condiționat, inclusiv în mașină.
- În cazul copiilor, și al adulților, există brățări pe care se poate inscripționa avertismentul de alergie.