Cum știi dacă ai fotofobie

Dona03/10/2019

Te deranjează lumina soarelui, chiar și iluminatul artificial mai puternic? Preferi să stai în spații mai întunecate sau să iluminezi doar zona de lucru? Observi că ai anumită sensibilitate la lumină și simți nevoia să îți ferești privirea sau să îți închizi ochii? Atunci poți avea fotofobie. Aceasta poate fi o hipersensibilitate la lumină, fie chiar intoleranță la lumină și poate apărea, în mod normal, la persoanele cu irisul deschis la culoare sau la cele puțin pigmentate. Senzația de neplăcere se va ameliora la purtarea ochelarilor, de exemplu.

Acestea sunt semnele unor probleme reale

Însă această sensibilitate poate indica o afectare a corneei (escoriații și eroziuni ale epiteliului, keratita), un nivel ridicat de uscăciune a ochiului, iritații produse de purtarea lentilelor de contact, leziuni/ arsuri solare sau anumite afecțiuni oftalmologice, precum: infecții sau inflamații, conjunctivită, uveita, nevrita optică, cataracta, glaucomul acut cu unghi închis, dezlipirea retinei, blefarospasmul (lipsa controlului voluntar al pleoapelor).

Poate fi și un efect secundar al unor medicamente, precum: anumite antibiotice (tetraciclină, doxiciclină), furosemid, chinină, anumite substanțe folosite în chimioterapie.

Fotofobia poate apărea în contextul altor afecțiuni precum absența pigmentului la nivelul ochiului (albinism), botulism, rabie, intoxicația cu mercur, meningita, migrena sau durerile de cap, afectarea severă a creierului, tumori ale glandei pituitare, anumite afecțiuni / tulburări mentale (agorafobie, anxietate, tulburare bipolară, depresie, atacuri de panică).

Există tratament pentru fotofobie?

Gradul de sensibilitate la lumină diferă de la o persoană la alta. Tratamentul se stabilește după examinarea medicală și punerea unui diagnostic. Trebuie stabilită cu certitudine cauza acestei afecțiuni, deoarece în multe cazuri este tranzitorie și dispare după tratarea cauzei. În cazul în care este efectul secundar al unui medicament, atunci acesta trebuie înlocuit sau eliminat.

Însă există și o sensibilitate naturală la lumină, uneori poate fi observată la membrii aceleiași familii. Atunci o soluție eficientă este protejarea ochilor indiferent de anotimp, cu ochelari speciali, cu lentile late care încadrează bine fața și din lateral pentru o protecție mai bună a ochiului. Însă, și acești ochelari trebuie să aibă grade diferite în funcție de intensitatea luminii ambientale pentru a nu crește, în timp, sensibilitatea ochilor. Lentilele heliomate sunt o opțiune bună deoarece se modifică în funcție de intensitatea luminii ambientale.

Trebuie evitată expunerea la soare (și UV) fără protecție (pălărie, ochelari). Lentilele polarizate conferă un plus de protecție față de reflecția luminii din surse diferite cu această proprietate (precum suprafețe de apă, zăpadă, nisip, vitrine). În interior, persoanele care preferă o intensitate mai redusă a luminii trebuie să regândească așezarea surselor de lumină și posibilitatea reglării intensității acesteia după nevoi. Pentru persoanele cu iris deschis la culoare și sensibilitate ridicată la lumină, oftalmologul poate recomanda purtarea unor lentile de contact speciale.

Va fi nevoie de protecție și față de expunerea la numite ecrane (laptop, tabletă, smartphone) prin tratarea lentilelor (antireflex) și reglarea intensității dispozitivelor.


Aboneaza-te la Newsletter