Cum scăpăm de durerile menstruale

Dona04/07/2019

Durerile menstruale sunt normale deoarece sunt cauzate de contracția peretelui uterin care comprimă vasele de sânge care duc oxigen la celulele din uter; celulele reacționează și astfel apare durerea.

Durează între 48 și 72 de ore, uneori mai mult și mai ales în perioada în care sângerarea este mai abundentă. Afectează majoritatea femeilor, cel puțin la un moment dat și diferă în intensitate și ca manifestare la aceeași femeie, de la o lună la alta. Se manifestă sub forma unor crampe sau ca o durere surdă în abdomenul inferior care nu ne părăsește timp de câteva zile.

Însă pot fi cauzate și de o afecțiune, în special la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani.

Dintre afecțiunile care cauzează dureri în perioada menstruației: endometrioza, fibromul sau boala pelvină inflamatorie. Dacă pilulele contraceptive sunt prescrise și pentru tratarea durerilor menstruale, steriletul fiind un dispozitiv intrauterin, poate cauza astfel de dureri în primele luni după inserție.

Specialiștii ne spun că există diferențe între durerile menstruale fiziologice și cele cauzate de o afecțiune ginecologică, sunt mai intense, deci și mai greu de suportat și durează pe perioade mai lungi. În plus, pot să apară și alte simptome care să ne tragă un semnal de alarmă:

  • Menstruație neregulată;
  • Sângerări între perioade;
  • Schimbări ale secreției vaginale;
  • Dureri în timpul actului sexual.

Dacă observăm astfel de schimbări trebuie să ne adresăm unui ginecolog.

Cum tratăm durerile?

Dacă nu avem o rețetă de la medic, putem lua un analgezic precum ibuprofenul, aspirina. Putem lua și un antispastic (precum clorhidratul de drotaverină). Însă trebuie să ținem cont că analgezicele nu sunt recomandate la persoanele care au anumite afecțiuni (de exemplu, astm, probleme renale, digestive sau hepatice) din cauza efectelor adverse. În plus, aspirina nu se administrează sub nicio formă la persoanele sub vârsta de 16 ani.

Dacă acestea nu sunt eficace, în urma consultului de specialitate, medicul ginecolog poate prescrie analgezice mai puternice și contraceptive. Însă dacă durerile menstruale sunt cauzate și de o afecțiune ginecologică, atunci tratarea acesteia devine obligatorie, iar durerile vor scădea sau chiar dispărea în timp.

Pe lângă respectarea indicațiilor medicale privind tratamentul, sunt anumite lucruri care țin de stilul de viață și ne pot ajuta precum:

  • Renunțăm la fumat. Fumatul afectează circulația sangvină și reducerea cantității de oxigen în zona pelvină și din această cauză poate crește în intensitate durerile.
  • Continuăm să facem mișcare, dar ceva care nu este foarte solicitant sau care să ne contracte zona abdominală. Ne putem plimba, putem înota, facem yoga, Pilates sau putem merge cu bicicleta.
  • Folosim comprese calde pe abdomen, facem o baie sau un duș cald (nu fierbinte!)
  • Ne putem masa ușor abdomenul, cu mișcări circulare deoarece va relaxa musculatura.
  • Practicăm anumite tehnici de relaxare ne ajută
  • Citim, facem lucruri care să ne ajute să ne distragem atenția de la durere. De multe ori, gândindu-ne prea mult la dureri și la neplăcerile din acea perioadă, ne autosugestionăm.

Aboneaza-te la Newsletter