
Cum să previi mușcăturile de căpușă
Dona08/04/2021Venirea primăverii și înverzirea naturii ne îmbie să ieșim mai mult din case și, așadar, să ne expunem riscului de a ne întâlni cu căpușa. Este un parazit pe care îl poți întâlni frecvent în curțile caselor, când mergi la iarbă verde sau în parc și care, dacă este infectată, poate cauza afecțiuni grave atât la om (boala lui Lyme), cât și la animalele de companie (precum babesioza). Aceasta trăiește și se hrănește cu sângele animalelor sălbatice, animalelor domestice și chiar al omului.
Pentru a ne bucura de ieșirile la iarbă verde, cel mai bine este să prevenim mușcăturile de căpușă respectând niște reguli și folosind anumite produse concepute pentru a acționa ca repelenți. Aceste produse disponibile în farmacii, sunt, de obicei, spray-uri sau soluții care se administrează pe încălțăminte, îmbrăcăminte și sau pe piele conform indicațiilor producătorilor.
În cazul animalelor de companie, medicii veterinari pot recomanda produse adecvate pentru câine sau pisică, în funcție de mai multe criterii, care se administrează diferit și la anumite intervale de timp. Pot fi zgărzi speciale, fiole cu substanțe sau chiar pastile cu administrare internă.
La om, mușcătura de căpușă poate să nu fie observată și nu e dureroasă, dar în anumite cazuri zona se inflamează și apare o iritația circulară, uneori foarte extinsă, într-un interval de până la 3 luni de când ai fost mușcat.
De obicei căpușele se atașează inghinal și în zonele cu pilozitate și pot avea diferite mărimi și culoare închisă, uneori fiind atât de mici încât de-abia le observi. În general dacă o căpușă este desprinsă de corp în primele 24 de ore șansele de transmitere a infecției către om sunt reduse.
Concret ce trebuie să faci
- Folosești produse repelente
- Eviți deplasarea prin iarbă, mai ales dacă este mai înaltă
- Dacă ieși în natură, este bine să porți pantaloni lungi, îmbrăcăminte cu mâneci și încălțăminte fără perforații, deschise la culoare ca să poți observa căpușele
- La revenirea acasă, trebuie verificat întregul corp atât de căpușe, cât și de înțepături. Hainele trebuie bine scuturate și verificate
- Dacă observi o căpușă, trebuie desprinsă imediat, cu o pensetă care o va prinde cât mai aproape de piele, adică de capul insectei. Nu aplica substanțe pe căpușa prinsă de corp, nici nu folosi chibrit aprins sau alte metode băbești vehiculate online, deoarece de stres căpușa poate elibera bacteriile care cauzează Boala lui Lyme.
- Dacă ai descoperit o mușcătură de căpușă sau ai desprins o căpușă, dezinfectează zona cu apă și săpun sau alcool sanitar.
- Și animalele de companie trebuie verificate periodic după ieșirile în parc, chiar dacă au zgărzi sau au fost tratate cu pipete speciale de prevenție.
- Dacă ai fost mușcat de o căpușă, urmărește timp de 3 luni apariția simptomelor Bolii lui Lyme, cele mai frecvente fiind: febră înaltă sau frisoane, dureri de cap, dureri musculare și de articulații, oboseală sau lipsa de energie.