lentile de contact

Cum să previi complicațiile lentilelor de contact

Dona08/05/2021

Lentilele de contact sunt de mare ajutor, te scapă de grija de a rătăci, uita, zgâria ochelarii de vedere și sunt și mult mai estetice. Însă purtatul lentilelor de contact presupune respectarea strictă a unor indicații privind folosirea și igienizarea lor, și îngrijirea ochilor pentru a reduce riscul apariției unor complicații.

Printre aceste complicații se numără: infecțiile oculare, dezepitelizarea corneană, edem cornean, deformarea corneei, keratitele, hipoestezia corneei (desensibilizarea), neovascularizarea.

Lentilele de contact cresc riscul apariției infecțiilor oculare

Este normal dacă stai să te gândești, căci este un corp străin pe care îl aplici zilnic pe globul ocular și apoi le scoți în fiecare seară, nu? Atingi lentilele cu degetele, intră în contact și cu alți germeni din mediu, așadar riscul de a face o infecție este mai ridicat decât la o persoană care poartă ochelari. În anumite cazuri pot cauza leziuni și cicatrici pe cornee, afectând grav vederea.

Infecțiile sau conjunctivitele apar atunci când:

  • porți lentilele prea mult timp și chiar dormi cu ele,
  • nu sunt dezinfectate, nu sunt folosite igienic, sunt contaminate sau ai deja o infecție oculară și porți lentile care acumulează sub ele microbi
  • ai o conjunctivită alergică, dar continui să porți lentile de contact și apare o suprainfectare (microbiană sau virală)
  • contractezi o infecție herpetică oculară sau altă natură (fungică, bacteriană, parazitică)
  • nu respecți regulile de igienizare (privind dezinfectarea lor periodică, păstrarea într-un mediu steril, refolosești soluția specială)
Ce simptome trebuie să îți atragă atenția

Dacă ai una dintre următoarele simptome, renunță temporar la folosirea lentilelor de contact și mergi la medic pentru investigații de specialitate:

  • Ai vederea încețoșată
  • Îți crește sensibilitatea la lumină
  • Ochii înroșiți și iritați
  • Senzație de corp străin în ochi
  • Dureri de ochi
  • Secreții oculare sau senzație persistență de a lăcrima

Dacă ai conjunctivită, indiferent de cauza acesteia, medicul îți va prescrie un tratament și te vei simți mai bine. Doar că va trebui să respecți indicațiile acestuia, să renunți o perioadă la lentilele de contact și să revezi pașii de folosire a acestora.

Cum îți întreții lentilele de contact ca să previi complicațiile

În primul rând, lentilele trebuie curățate cu atenție după ce ți-ai dezinfectat bine mâinile. De fiecare dată vei schimba soluția cu care le cureți, frecându-le ușor conform indicațiilor producătorului ca să elimini eventualii germeni depuși pe suprafața lor.

După curățare, lentilele trebuie clătite tot cu soluții speciale și apoi puse în cutiuța lor deja igienizată.

În al doilea rând, specialiștii recomandă schimbarea lentilelor de contact de minim 3 ori pe an și un control oftalmologic periodic. Astfel vei monitoriza evoluția viciilor de refracție și sănătatea ochilor tăi și vei afla când ai nevoie să schimbi dioptriile.

În al patrulea rând, trebuie să ai grijă de ochii tăi. Ai nevoie de odihnă, să alternezi purtatul lentilelor cu perioade când nu le vei purta deloc și, mai ales, să nu dormi cu ele!  Folosește periodic și ori de câte ori ai nevoie picături de ochi care îți lubrifiază, hidratează și calmează ochii.

 

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter