prevenție accidente

Cum să previi accidentele acasă

Dona24/04/2021

Petrecem mult timp acasă și acolo se și petrec cele mai multe accidentări. Iată ce trebuie să faci pentru cele mai frecvente dintre ele. Mai ales într-o familie cu copil, prevenția este cea mai importantă deoarece copiii învață treptat să devină conștienți de pericolele din jur și despre importanța respectării unor reguli.

Înainte de toate ia măsuri de prevenție

Adică fixează mobilierul și electronicele în pereți și asigură-te că sertarele nu pot fi scoase accidental și să cadă peste un copil. Nefixat, și televizorul poate fi lovit și răsturnat accidental de pe mobilă dacă ai un animal de companie mai zbanghiu sau un copil mic și curios.

Există soluții pentru sertare sau uși ca să nu se izbească brusc peste degete sau care să nu poată fi deschise de copiii mici. Există soluții și pentru ferestre ca să nu poată fi deschise sau să stea deschise într-o poziție de siguranță atât pentru copii și animalele de companie pentru ca aceștia să nu se poată apleca, sări sau să cadă.

Mașinile de spălat, plitele, cuptoarele, prizele, prelungitoarele au soluții de siguranță pentru copii ca să nu le exploreze din curiozitate și să cauzeze vreun accident sau un eveniment nedorit.

Medicamentele, obiectele ascuțite, trusele cu diferite obiecte utile pe care mulți dintre noi le avem (ciocan, cutter, foarfeci, chei, șurubelnițe, șuruburi, imbus) substanțele toxice, bateriile, detergenții, toate trebuie ținute bine, în siguranță, nu la îndemâna copilului.

Fixează și verifică tot

Covoarele pot fi fixate cu benzi adezive speciale. Pentru podelele lucioase, în anumite zone unde există risc de alunecare, pentru baie și chiar cada de duș poți fixa anumite produse care împiedică alunecarea și căderea.

Printre accidentele des întâlnite sunt și cele în care copii se sufocă sau strangulează. Pungile, sacii de plastic trebuie ținuți sus, departe de copii sau chiar de animalele de companie. Alege draperii și perdele fără șnururi care să atârne sau gândește sistemele astfel încât un copil să nu se poată răsuci și prinde în sfori sau materiale.

Unele pot fi jucării, altele baterii, în special cele rotunde. Au fost cazuri de copii care au încercat să înghită pastilele sau capsulele de detergent, de aceea și alerta producătorilor pe ambalaje. Și piesele de Lego sunt gândite pe dimensiuni în funcție de vârsta copilului din rațiuni de siguranță, nu doar de finețe a mișcărilor.

Dacă ai scări, gândește-te cum să blochezi accesul copilului mic spre etaj sau indiferent de vârsta copilului, cum să previi să alunecați pe scări. Există produse care se fixează pe trepte și asigură o aderență mai bună a tălpilor, implicit o stabilitate mai bună la urcare și coborâre.

În plus, în cazul scărilor, mâna curentă este de mare ajutor. Trebuie instalată la o înălțime rezonabilă pentru a putea fi folosită și de copii, ca și întrerupătoarele de lumină. Da, uneori este enervant când copiii se joacă la lumină, dar este de preferat să își poată aprindă și stinge singuri lumina ca să vadă pe unde merg, decât să se accidenteze.

Prizele, prelungitoarele trebuie securizate ca să nu le poată smulge și curenteze sau să se împiedice în ele.

Există scăunele și scărițe special create și testate pentru copii ca să se ridice la înălțime la chiuvetă sau la bucătărie. Sunt deosebit de utile și au înălțimi și dimensiuni diferite.

Așadar, cam acestea sunt principalele măsuri de prevenție. În plus trebuie să știi ce manevre medicale trebuie să faci în cazul accidentărilor și să ai la îndemână produsele de care ai nevoie (dezinfectanți, fașe sterile, plasturi, pansament, fașă elastică, anumite medicamente).

 


Aboneaza-te la Newsletter