
Cum să îți alegi produsele de protecție solară?
Dona08/07/2019Cu pași repezi vin lunile cu mult soare și căldură în care suntem tentați să ne bucurăm de vreme și ne expunem. Să vedem cum ar trebui să ne pregătim și cum să ne alegem produsele de protecție solară. Expunerea prelungită la ultraviolete, mai ales fără o protecție adecvată, crește riscul de cancer de piele, arsuri, apariția petelor și îmbătrânirea prematură a pielii. Solarul este exclus, bineînțeles, din discuție, nefiind o opțiune.
Indiferent de tipul de piele, toți trebuie să ne protejăm. Dar, o atenție în plus trebuie acordată în următoarele cazuri:
– copiilor și persoanelor cu anumite afecțiuni, inclusiv pete pe piele sau multe alunițe;
– persoanelor care au fost tratate pentru cancer de piele sau care au această afecțiune în istoricul familiei
– persoanelor cu ten deschis, păr blond, roșcat sau șaten deschis
– persoanele care iau anumite tratamente – trebuie verificat prospectul și discutat cu medicul sau farmacistul.
Recomandările privind protecția sunt valabile nu numai dacă ne expunem la plajă, ci și zi de zi, când facem activități în aer liber, mișcare, mergem pe jos sau cu bicicleta.
Ce înseamnă o expunere controlată la soare
– Alegeți să vă expuneți limitat la soare evitând intervalul cu radiații maxime (între orele 10 -14, uneori chiar mai târziu, ora 16).
– Folosiți protecție – umbrele de plajă, soluții speciale cu factor de protecție solară (SPF) pentru radiațiile de tip A și B (UVA1, UVA2 și UVB ) de minim 20. Cremele pot să conțină factori de protecție fizici și chimici, majoritatea conțin acest mix. Adică ingredientele chimice formează un film de protecție la suprafața pielii și absorb radiațiile înainte să penetreze pielea. Cele fizice au particule insolubile care reflectă radiațiile untraviolete.
– Purtați haine ușoare cu mânecă lungă, ochelari cu factor UVA/UVB de 100%, șapcă sau pălărie, chiar și când afară sunt nori. Acum există haine cu factor de protecție (UPF). 80% dintre ultraviolete trec de spectrul norilor, deci să nu ne lăsăm neprotejați nici în zilele înnorate.
– Există aplicații care oferă informații despre nivelul radiațiilor ultraviolete. Verificați-le în zilele de plajă
– Atenție căci este bine să discutați cu medicul despre produsele folosite pentru bebeluși. Soluțiile pentru protecția pielii trebuie reaplicate periodic în funcție de ce faceți pe plajă.
– Aplicați soluțiile pe întreaga suprafață a pielii, mai ales pe alunițe sau pete. Respectați intervalul de reaplicare și atenție dacă filtrul a fost afectat de nisip sau statul în apă.
– Cei care au alunițe sau pete, trebuie să discute cu dermatologul despre riscuri în cadrul consultului anual.
Citiți cu atenție ingredientele și recomandările producătorului, verificați perioada de valabilitate și țineți cont de următoarele avertismente ale specialiștilor și autorităților medicale de control:
– Produsele trebuie să aibă clar scris factorul de protecție solară SPF; cele sub 15 sunt considerate nesigură (nu protejează).
– Producătorii nu pot să folosească mesaje precum – rezistent la apă sau la transpirație, deoarece nu sunt dovedite științific, deci nici acceptate de autorități. Pe ambalaj trebuie specificată perioada minimă de reaplicare (în condițiile de expunere la apă imediat, în condițiile normale, doar de plajă fără înot, aceasta fiind de 2 ore).