
Cum recunoști sindromul picioarelor neliniștite
Dona03/01/2020Sindromul picioarelor neliniștite sau boala Willis-Ekbom este una dintre cauzele pentru care mulți dintre noi nu se pot odihni corespunzător și nu ne dăm seama de acest lucru. Există statistici care arată că cca 15% dintre noi suferim de această afecțiune, chiar dacă într-o formă ușoară, cu manifestări ocazionale, însă, având în vedere simptomele de mai jos, este una dintre afecțiunile cel mai probabil subdiagnosticate, mai ales la noi în țară.
Statisticile arată și că 1 din 5 femei manifestă acest sindrom în primul trimestru de sarcină, fără a exista o explicația clară (de exemplu, dezechilibru de electroliți, anemie, probleme ale impulsurilor nervoase către mușchi etc.).
Tot statisticile arată de această boală este mai degrabă specifică femeilor, acestea fiind afectate într-o proporție de două ori mai mare decât bărbații.
Să vedem ce este sindromul picioarelor neliniștite, cum se manifestă, dacă este dobândit sau moștenit. Dacă îl putem preveni și ce avem de făcut.
Ce este și cum se manifestă sindromul picioarelor neliniștite
Această afecțiune se manifestă în principal printr-o nevoie imperioasă de a mișca picioarele, cauzată de sistemul nervos, care se manifestă constant sau reapare periodic. Mai apar și alte simptome, precum: senzații neplăcute în special în gambe și coapse (furnicături, crampe, senzație de arsură), care se accentuează seara sau noaptea și pot apărea ocazional, la anumiți pacienți, și la nivelul membrelor superioare.
În plus, picioarele pot tresări necontrolat în timpul somnului, ceea ce contribuie la întreruperea odihnei și apariția și, apoi, la accentuarea în timp a oboselii. Există și cazuri severe când aceste simptome sunt mai grave și se manifestă și în perioada de veghe.
Ce cauzează sindromul picioarelor neliniștite
Specialiștii nu au determinat o cauză evidentă la această întrebare, existând dispute dacă această afecțiune neurologică are o cauză biologică sau mai degrabă una psihologică.
În urma cercetărilor, se pare că existența unui istoric familial crește probabilitatea apariției acestei afecțiuni, la aceste persoane înregistrându-se și nivele mai scăzute ale fierului seric (studiu Stefansson H, Rye DB, Hicks A, et al. A Genetic Risk Factor for Periodic Limb Movements in Sleep. N Engl J Med 2007; Jul 18).
În unele cazuri cauza poate fi legate de felul în care organismul utilizează dopamina (responsabilă de controlul mișcărilor fibrelor musculare), în alte cazuri de deficiența de fier, la alți pacienți este un semnal al unei afecțiuni grave care cauzează dezechilibre electrolitice, precum insuficiența renală.
Se poate trata sindromul picioarelor neliniștite?
Diagnosticul se pune în baza unor investigații neurologice și a analizelor de laborator, pentru eliminarea altor potențiale cauze/ afecțiuni care să cauzeze simptomele respective.
Tratamentul depinde de severitatea simptomelor, bineînțeles. Dacă simptomele sunt mai ușoare sau moderate, atunci anumite schimbări ale stilului de viață pot să le reducă incidența. Odihna este importantă, așadar pacienții trebuie să facă o serie de schimbări care să îi ajute să aibă un somn de mai bună calitate:
- stabilirea unei rutine a somnului cu respectarea unei anumite ore, a unor ritualuri, cu schimbări de design și comportament – eliminarea factorilor de stimulare precum ecranele, TV;
- alimentar – evitarea meselor încărcate la finalul zilei, a consumului de alcool sau băuturi energizante, inclusiv a ceaiului negru, ciocolatei calde sau cafelei;
- renunțarea la fumat;
- renunțarea la sedentarism;
- terapii de mindfulness sau meditație
Aceste schimbări ale stilului de viață pot fi complementare unui tratament medicamentos, în funcție de rezultatul analizelor de laborator care vor evidenția anumite dezechilibre electrolitice sau necesitatea controlului dopaminei sau corectarea carenței de fier.
Este posibil să fie nevoie și de alte tipuri de terapii complementare deoarece dacă unui pacient îi este afectată calitatea vieții, acesta va dezvolta în timp alte probleme de sănătate, precum depresia, anxietatea, oboseala cronică.