oboseală cronică covid-19

Cum recunoști semnele oboselii cronice

Dona31/08/2020

Sindromul oboselii cronice este o afecțiune cronică cu o multitudine de simptome care, de obicei, este diagnosticată cu întârziere sau mai greu deoarece pacienții nu se prezintă la medic. Cel mai comun simptom este epuizarea sau oboseala accentuată. Numită și encefalomielită mialgică, această boală afectează în principal femeile și se manifestă îndeosebi la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani. Dar îi afectează și pe bărbați și este diagnosticată și la copii și tineri.

Care sunt simptomele care trebuie să te alerteze

Dacă te simți foarte obosită sau epuizată pe perioade lungi de timp și ai și o stare generală proastă, atunci mergi la medic! Uneori poate există o altă cauză în spate, de exemplu treci printr-o perioadă aglomerată sau foarte stresantă și nu te odihnești și nici hrănești cum trebuie.  Chiar și în acest caz analizele medicale și consultul îți vor prinde bine deoarece riști să faci burn-out sau să te îmbolnăvești grav dacă nu iei măsuri.

În general, persoanele cu oboseală cronica au unul sau mai multe dintre următoarele simptome care se pot manifesta constant pe perioade mai lungi sau care revin în episoade a căror severitate variază de la o zi la alta:

  • Dureri musculare și articulare
  • Dureri de cap
  • Tulburări de somn sau dificultăți în a se odihni
  • Stare de rău sau de vomă
  • Amețeală
  • Gât iritat fără o cauză evidență medicală
  • Simptome similare gripei și răcelii fără să aibă o infecție respiratorie
  • Dificultăți cognitive (de gândire, de memorie și de concentrare)
  • Palpitații

Aceste simptome se acutizează dacă persoana face efort, dar este logic ținând cont că organismul este obosit/ epuizat și nu mai are rezerve fizice și emoționale de energie.

Oboseala cronică se tratează

Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor și ajutarea organismului să se reechilibreze treptat. De aceea, în cazul copiilor și tinerilor, boala de cele mai multe ori se vindecă în totalitate, dar aceștia vor trebuie să respecte anumite recomandări de-a lungul vieții ca să evite reapariția afecțiunii.

Tratamentul este personalizat, căci nu toți pacienții au aceleași simptome cu aceeași severitate și aceeași stare de sănătate. Analizele și anamneza vor prezenta tabloul clinic al pacientului, iar medicul va decide ce tratament medical este necesar, de exemplu pentru probleme de somn, stările de rău, eventualele carențe au dezechilibre din organism.

Tratamentul medicamentos este secundar, căci pacientul are nevoie, în principal, de terapie comportamentală și un program de activități fizice care să ajute organismul să se reechilibreze.

În timp, dacă respectă tratamentul (medicamentos), face terapie și exerciții fizice speciale, cei mai mulți pacienți de orice vârstă se pot reface. Dar întotdeauna există riscul apariției unor noi episoade sau înrăutățirea anumitor simptome. Iar durata perioadei de vindecare sau de ameliorare variază de la o persoană la alta.

Așadar, pacienții care au acest sindrom trebuie să se obișnuiască să trăiască cu el și să adopte un anumit stil de viață ca să fie mai bine.

Ce cauzează  oboseala cronică

Cauzele nu sunt clar cunoscute, dar specialiștii cred că este rezultatul unui sau unei combinații de mai mulți factori care ne epuizează organismul. Poate fi vorba de infecții virale, bacteriene (pneumonia), probleme ale sistemului imunitar, dezechilibre hormonale, probleme de sănătate mentală precum stresul sau traumele emoționale sau pot fi factori genetici.

Având în vedere rezultatelor unor studii despre noul coronavirus care, la unii pacienți, dă complicații și simptome de epuizare pe termen lung, foarte posibil ca și COVID-19 să fie curând menționată printre factorii de risc pentru oboseală cronică.

 


Aboneaza-te la Newsletter