steatoză hepatică ficat gras

Cum putem preveni evita ficatul gras sau steatoza hepatică

Dona13/07/2021

Acumularea excesivă de lipide în ficat (mai precis în hepatocite) se numește steatoză hepatică sau ficat gras. Ficatul nostru reacționează astfel la diferite agresiuni la care este supus și de care noi suntem sau nu conștienți.

Având în vedere rolul important pe care îl are pentru organismul nostru ficatul este afectat de tot. Există anumite probleme care nu sunt sub controlul nostru și țin de moștenirea noastră genetică sau de evoluția anumitor afecțiuni. Însă altele țin de noi și anume oboseala acumulată, nivelul de stres, stilul de viață, anumite tratamente pe care le luăm fără a fi atenți a recomandări sau fără a consulta un medic.

Ficatul gras poate fi cauzat de sarcină, de consumul de alcool sau poate fi cauzat de un sindrom la persoane care nu sunt nici consumatoare de alcool și nici însărcinate (steatohepatita nonalcoolică). Mai sunt cazuri în care apare steatoza nealcoolică, o afecțiune benignă.

Prezintă risc pentru această problemă de sănătate persoanele care sunt însărcinate, consumă alcool >20g/zi, au obezitate, diabet zaharat de tip 2 și hiperlipidemie.

Indiferent de cauza afecțiunii, pacientul trebuie să știe că este o afecțiune cronică, progresivă și nerespectarea tratamentului și indicațiilor privind stilul de viață va accelera pierderea funcției hepatice.

Cum este diagnosticată steatoza hepatică

Bineînțeles, prin analize de laborator în urma cărora se constată o creștere a transaminazelor și, ulterior, prin investigații mai complexe care să determine stadiul bolii (ecografie, CT și RMN și biopsie hepatică).

Majoritatea pacienților nu prezintă simptome decât când afecțiunea este avansată și funcția hepatică este afectată. De aceea, este foarte important ca fiecare adult să efectueze un screening anual care să includă analizele de bază, inclusiv transaminazele.

Însă trebuie să reacționăm la semnalele pe care ni le dă organismul și care pot indica steatoza hepatică și anume: starea de oboseală, o stare generală de rău, disconfort în partea dreaptă a abdomenului. 75% dintre pacienți au ficatul mărit. La alții și fierea este mărită în cazul unei fibroze hepatice avansate.

Așadar, ce putem face pentru a preveni steatoza hepatică

Pentru oricare dintre noi, prevenția se face prin adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu somn de noapte suficient. Trebuie să avem grijă să ne păstrăm greutatea cât mai aproape de limitele normale și să facem mișcare moderată, minim cele 150 de minute pe săptămână.

Alimentația noastră trebuie să fie echilibrată și variată, bogată în legume, vegetale și fructe și cât mai săracă în grăsimi (în special cele de origine animală). Trebuie să consumăm moderat sau cât mai puțin alcool și să evităm automedicația pe cât posibil deoarece anumite combinații de substanțe, împreună cu anumiți factori de risc devin o agresiune pentru ficat.

Trebuie să fim atenți la nivelul glicemiei și să ne respectăm tratamentul dacă avem diabet zaharat de tip 2 sau hiperlipidemie.

Femeile însărcinate trebuie să meargă la toate controalele și analizele recomandate. Sarcina pune la încercare întregul organism și nu orice simptome resimțit ar trebui investigat pentru a proteja sănătatea mamei și a viitorului copil.

 


Aboneaza-te la Newsletter