probleme gingivale gingii

Cum putem preveni bolile gingivale

Dona11/03/2021

Prin controale periodice, detartraje profesionale la intervale regulate de timp și folosirea zilnică a unor produse de igienă dentară putem preveni cele mai multe probleme și putem întreține și sănătatea gingiilor.

Gingiile sunt țesuturi moi, care trebuie să aibă culoare deschisă (roz), să rămână ferme și sănătoase pentru a menține dinții în cavitățile lor. În ciuda aparențelor, sunt niște țesuturi destul de rezistente. Fac față multor provocări zilnice căci intră în contact cu alimente de duritate diferită și temperaturi diferite, unele foarte ridicate sau foarte scăzute.

În mod normal, dacă nu avem probleme de sănătate, gingiile noastre se și refac repede atunci când sunt lezate,  din cauza unui periaj sau a folosirii mai brutale a aței dentare sau din cauza unor alimente mai dure.

Dar anumite obiceiuri de viață cresc riscul pentru afecțiunile gingivale (fumatul, de exemplu sau alimentația și băuturile bogate în carbohidrați).

Un plus de atenție trebuie să îl acorde pacienții cu diabet sau cei cu imunitatea scăzută din cauza unor afecțiuni sau tratamente, femeile însărcinate, dar și cei care sunt supuși unui nivel ridicat de stres.

Ce anunță problemele gingivale

Suntem primii care putem observa sau simți anumite schimbări la nivelul gingiilor. Fie că este vorba de aspectul lor, în special culoarea, dacă sunt sau nu inflamate. Dacă sunt roșii sau închise la culoare atunci este necesar un control de specialitate.

Mai putem observa dacă sângerează, în special după periaj sau folosirea aței dentare sau dacă sunt dureroase sau sunt desprinse sau retrase din jurul dintelui.

Gingiile roșii, ușor sau mai mult inflamate sunt semnalele gingivitei, o afecțiune comună pe care mulți dintre noi o ignoră.

Dar există și alte simptome, ale unor afecțiuni mai avansate și mai complicate, care pot duce la pierderea danturii, precum: halitoza și un gust neplăcut în gură (în ciuda unei igiene dentare corecte), dinți care se mișcă (de obicei gingia respectivă este retrasă sau modificată) sau apariția unor abcese (infecții cu puroi).

O urgență medicală este dacă, pe lângă simptomele enumerate anterior, gingiile sunt dureroase și sângerează, există leziuni la nivelul lor care nu se vindecă și sunt dureroase, gingiile se retrag, apare un exces de salivă cu dificultăți de masticație, înghițire sau vorbire și febră înaltă.

Ce este de făcut

Unii dintre noi au gingii mai sensibile și ne putem da seama de asta dacă le resimțim după ce am mâncat niște alimente mai dure (de exemplu migdale, alune, fructe sau legume cu coajă mai tare). Dacă se irită mai ușor la periaj sau la folosire aței sau periuțelor pentru spațiile interdentare.

În acest caz, trebuie să avem grijă să folosim produse speciale, adică pastă de dinți pentru sensibilitate dentară și periuță cu dinți mai moi, apă de gură și să discutăm cu medicul. În farmacii există produse, inclusiv profesionale, necesare pentru igiena orală zilnică.

Detartrajul periodic și periajul profesional sunt absolut necesare. Tartrul depus sub gingii nu afectează doar sănătatea dinților, ci și cresc riscul apariției gingivitei chiar și la o persoană care nu are sensibilitate dentară sau un risc mai crescut pentru afecțiuni gingivale.


Aboneaza-te la Newsletter