Cum poți preveni un accident vascular cerebral

Dona11/08/2021

Accidentul vascular cerebral (AVC) poate avea mai multe cauze și mai mulți factori de risc despre care am mai tot scris și în alte articole. Factorii de risc pot fi controlați într-o mare măsură dacă faci alegeri corecte.

Iată concret ce poți face.

Ia-ți tratamentul corect și monitorizează-ți cu atenție afecțiunile!

Dacă ai hipertensiune, dislipidemie (probleme de colesterol), diabet de tip 2, fibrilație atrială, alte afecțiuni cardiovasculare (precum preinfarct, infarct, probleme ale valvelor) atunci este esențial să urmezi ad litteram tratamentul și recomandările privind alimentația și stilul de viață.

Toate aceste afecțiuni produc schimbări în organism care cresc riscul de îngustare a arterelor/ ateroscleroză.

Renunță la fumat!

Fumatul rămâne unul dintre principalii factori de risc pentru afecțiunile cronice, mai ales cardiovasculare și multe afecțiuni grave,  precum cancerul și accidentul vascular cerebral. Dacă se mai și combină cu alți factori medicali, consumul de alcool, kilogramele în plus, stres și odihna insuficientă, ai rețeta perfectă nedorită pentru un AVC la orice vârstă.

Așadar, renunță la fumatul activ și pasiv și vei observa schimbări semnificative ale stării tale de sănătate într-un timp foarte scurt.

Fă mișcare!

Sedentarismul determină creșterea numărului de kilograme, modificări metabolice și contribuie la apariția complicațiilor în afecțiunile cardiovasculare și diabet. Așadar, alege o viață mai activă și fă mișcare în fiecare zi. Minimul acceptabil ar fi de 30 de minute de plimbare pe zi (mișcare moderată), dar un adult sănătos trebuie să facă zilnic 10.000 de pași sau 45-60 de minute de mișcare moderată sau 30 de minute de mișcare energică.

Consumă alcool responsabil!

Alcoolul trebuie consumat în cantități mici sau moderate și niciodată în cantitate mare consumată dintr-odată. Chiar dacă preferi să bei băuturi alcoolice din când în când, alege băuturi cu un conținut mai scăzut de alcool. Și, mai ales, evită excesele accidentale, căci o ingestie cauzată de alcool în combinație cu alți factori (fumat, stres, lipsa odihnei, nemâncat) constituie un risc pe termen scurt pentru sănătatea ta.

Este foarte important să nu consumi alcool atunci când urmezi un tratament și în perioada de după, în convalescență. Organismul are o capacitate limitată de a procesa substanțe, mai ales după o perioadă de boală și astfel de greșeli cauzează probleme de sănătate pe termen lung (leziuni hepatice, pancreatite etc.).

Odihnește-te și redu stresul

Adulții tineri sunt afectați de stilul accelerat de viață, stres și de lipsa odihnei. Acestea fiind cauze importante pentru apariția AVCului. Așadar, alege o viață mai liniștită și echilibrată. Contrabalansează stresul și problemele zilnice cu metode de relaxare, meditație, un somn bun de noapte și, din când în când, suplimente care să îți aducă un plus de minerale și vitamine de care organismul tău are nevoie.

Alege o alimentația sănătoasă!

Evident, alimentația este cheia alături de mișcare și odihnă. Trebuie să mănânci cât mai multe legume și fructe și să reduci sursele de grăsimi rele care contribuie la creșterea colesterolului și apariția dislipidemiei. Așadar, consumă lactate și brânzeturi degresate, carne slabă albă și cel puțin de două ori pe săptămână pește.

Trebuie să reduci aportul zilnic de sodiu/ sare ca să ai o inimă sănătoasă. Consumă cu moderație dulciuri sau alimente cu indice glicemic ridicat.

Mențineți greutatea și tensiunea arterială în limite normale, astfel eviți creșterea glicemiei (prediabetul).

Despre substanțele interzise precum drogurile și amfetamina nu este cazul să discutăm. Acestea cauzează creșteri bruște de tensiune și afectarea vaselor de sânge.


Aboneaza-te la Newsletter