
Cum poți preveni arteriscleroza și ateroscleroza
Dona02/06/2021Arterioscleroza este un termen folosit pentru o serie de afecțiuni cardiovasculare care determină îngroșarea și pierderea elsticității pereților arteriali. Ateroscleroza este cea mai frecventă dintre aceste afecțiuni și cea mai gravă deoarece cauzează boala arterială coronariană și boală cerebrovasculară.
Ateroscleroza este cauzată de formarea de plăci pe arterele medii și mari. Cu alte cuvinte, pe pereții acestor artere se lipesc plăci formate din lipide, mai multe tipuri de celule și țesut conjunctiv. Astfel fluxul sanguin ajunge în timp să fie blocat parțial sau total și nu mai ajunge în cantități suficiente sau deloc la organe vitale precum mușchiul inimii (miocard) (ateroscleroză coronaroană), creier (ateroscleroză cerebrovasculară), alte organe (rinichi) sau în membrele inferioare.
Care sunt factorii de risc pentru ateroscleroză
Este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial cu o creștere a prevalenței în țările în dezvoltare precum România.
Așadar este important să îi cunoști simptomele și factorii de risc pentru a o putea preveni.
Unii factori de risc pot fi preveniți sau controlați prin tratament, precum anumite afecțiuni (diabet, dislipidemie, hipertensiune, hiperinsulinemie, hipertrigliceridemie, stări protrombotice, insuficiență renală, nivel crescut de LDL sau anumite tipuri de infecții.
Alții țin de stilul de viață, deci sunt sub controlul nostru – obezitatea, fumatul și sedentarismul.
Mai sunt și alți factori, mai greu de prevenit, precum vârsta, anumite antecedente medicale și istoril familial, și genul masculin. Da, mai mulți bărbați au această problemă de sănătate decât femeile.
Dar acești factori de risc se asociază, precum cei care formează sindromul metabolic (obezitate abdominală, hipertensiune arterială, dislipidemie aterogenă, rezistență la insulină, stare protrombotică și stare proinflamatorie) complicând evoluția bolii și tratamentul.
Ce poți face ca să previi arterioscleroza și ateroscleroza
Dacă vei controla factorii de risc și mergi periodic la control, ai un stil de viață echilibrat, atunci ești pe drumul cel bun. Din păcate, nu sunt afecțiuni care să dea simptome sau semnale de alarmă decât când bolile au avansat deja. Așadar în stadiu de început nu dau simptome.
În stadiu moderat și avansat deja apar problemele precum angina pectorală sau complicații precum infarctul sau accidentul ischemic tranzitoriu sau chiar accidentul vascular cerebrar. Poți dezvolta insuficiență renală, hipertensiunea arterială, boala arterială periferică.
- Elimină factorii de risc și urmează-ți tratamentul pentru afecțiunile existente
- Nu fuma!
- Fă mișcare!
- Mănâncă sănătos, multe legume, vegetale și fructe, cu aport minim de grăsimi, iar acestea trebuie să fie cele sănătoase!
- Mergi periodic la control!