
Cum ne reglăm somnul
Dona04/03/2020Una din trei persoane suferă de probleme de somn. Somnul insuficient sau de o calitate scăzută ne afectează întregul organism, dar mai ales sistemul nervos central și inima. Somnul insuficient este una dintre cauzele obezității, diabetului, a unor afecțiuni cardiovasculare și chiar ne reduce speranța de viață.
Problemele de concentrare și memorie, capacitatea de a gândi și chiar de a reacționa, rezistența psihică la stres, rezistența fizică și imunitatea, starea psihică ne sunt afectate dacă nu ne odihnim.
În perioada în care dormim, organismul nostru se autoreglează, celulele se regenerează, ne recuperăm după stresul activităților încheiate și ne pregătim pentru a o lua de la capăt a doua zi. Dacă suntem sănătoși și tineri, putem face față unor hei-rup-uri cu perioade oscilante de odihnă, însă nu trebuie să devină o rutină.
Avem nevoie în funcție de categoria de vârstă de un număr minim de ore de somn pe noapte (minim 7h pentru categoria 18+, 8 h pentru adolescenți, 9 h pentru școlari, 10 h pentru preșcolari).
Dacă nu facem parte dintr-o categorie restrânsă de persoane cu apnee nocturnă sau cu anumite boli care afectează somnul, atunci probleme noastre de somn, țin de niște obiceiuri greșite.
Cum ne reglăm programul și calitatea somnului
În primul rând, trebuie să recunoaștem că noi suntem și cauza și soluția. Recuperarea poate dura o perioadă de timp îndelungată, greu de precizat deoarece diferă de la un caz la altul.
Efectele se vor vedea treptat, în timp, așadar trebuie să avem răbdare și perseverență.
Începem prin a reduce și chiar elimina expunerea la ecrane (inclusiv TV și telefon) înainte de culcare și ne fixăm o oră la care ne punem în pat, ideal pentru a dormi 10-11 ore pe noapte; ulterior, după ce ne simțim recuperați, vom scădea la intervalul minim menționat anterior. Putem face o plimbare de cca 30 de minute, putem citi, asculta muzică sau practica tehnici de relaxare și meditație.
Evităm să mâncăm cu 2-3 ore înainte de culcare și alegem o cină frugală, fără stimuli (cafea, ceai, alcool, energizante). Camera trebuie să fie bine aerisită, fără stimuli auditivi sau luminoși.
Evităm discuțiile pe subiecte aprinse sau care știm că ne vor enerva. Încercăm să lăsăm deoparte grijile, activități sau proiecte care ne solicită sau să găsim soluții pentru a ne reduce implicarea. Unele se pot amâna, nu-i așa?