Cum ne protejăm sănătatea mentală

Dona04/06/2020

Sănătatea noastră mentală este pusă la încercare zi de zi, chiar și într-o perioadă de viață normală. Toți avem griji, indiferent de vârstă, de ocupație, de cât de mare ne este familia, dacă avem sau nu copii. Stresul zilnic, presiunile vieții profesionale, grijile pentru starea de bine proprie și a celor din jur, statul în trafic sau neplăcerile aglomerației, presiunile financiare… toate acestea sunt factori de risc pentru sănătatea noastră mentală.

Pandemia a adus niște griji în plus și a accentuat factori de stres existenți

Nu este ușor să stăm în izolare, să păstrăm distanța socială și să ne adaptăm unor noi restricții și unei noi realități. Chiar dacă înțelegem din punct de vedere rațional că e nevoie de astfel de măsuri, că sunt gândite pentru binele comunității, dar și pentru cel individual.

Nivelul de anxietate a crescut. Numărul atacurilor de panică a crescut și el. Persoane care până acum nu au avut probleme evidente, au început să experimenteze stări de anxietate și/ sau probleme de somn. Să vedem ce putem face ca să trecem mai ușor peste perioadele stresante și să ne protejăm sănătatea mentală.

Odihna este foarte importantă, la orice vârstă

Avem nevoie de un numit număr de ore de somn (minim 7 ore pentru cei trecuți de majorat), dar dacă doriți să aflați concret câte în funcție de vârstă citiți acest articol. În timpul nopții în organismul nostru sunt secretate anumite substanțe de care avem nevoie pentru a funcționa optim (precum melatonina sau citocinele) și au loc procese de refacere a celulelor. Doar astfel vom avea un sistem imunitar mai puternic. În perioadele mai stresante și de epidemii, specialiștii ne recomandă să dormim mai mult (în intervalele acceptate). Organismul nostru va secreta mai multe citocine, o proteină care ne ajută să luptăm cu infecțiile și inflamațiile.

Fiecare reacționează diferit la stres, deci avem soluții diferite care să ne ajute

Dacă odihna și intervalul minim  de somn este obligatoriu pentru toți adulții, fiecare dintre noi are alți stimuli care contribuie la reducerea nivelului de stres resimțit de organism. Trebuie să ținem cont de mai mulți factori precum:

  • condiția fizică (nu oricine poate face anumite activități!),
  • vârstă și starea de sănătate
  • riscul de a ne expune noului coronavirus – activitățile de grup, mersul la sală, clasele de Pilates, Yoga sau altele nu mai par la fel de atractive
Evident, mișcarea moderată timp de minim 30 de minute ne este tuturor la îndemână

Activitatea fizică este una dintre cele mai la îndemână modalități de a scăpa de energia și gândurile negative. Cele 30 de minute minime pe zi de mișcare moderată, ideal plimbări zilnice în parc sau în natură ne sunt foarte benefice. Este și mai bine dacă putem parcurge cei 10.000 de pași de mers susținut zilnic sau putem urma programe mai intensive.

Diverse terapii ne pot fi de mare ajutor pentru sănătatea noastră mentală

Există multe forme de terapii care se îngrijesc fie de psihicul nostru (meditația, terapia prin râs, terapia prin artă) sau, în același timp, și de fizicul nostru precum terapia mindfulness Yoga, Pilates, Tai-chi.

Terapia cognitivă mindfulness este foarte eficientă, deoarece reduce recurența depresiei cu 43%. Aceasta combină tehnici de mindfulness cu exerciții de respirație și stretching cu elemente de terapie cognitivă comportamentală.

Dacă practicăm 10-20 de minute pe zi de meditație, ne vom simți mai relaxați și mai fericiți, deoarece vom reduce considerabil nivelul hormonilor de stres (cortizol, adrenalină). Când medităm, ni se normalizează respirația și tensiunea arterială, ne scade pulsul (de obicei mai crescut în perioadele de stres). Celulele noastre primesc mai mult oxigen (căci ne controlăm mai bine respirația). Reducerea nivelului hormonilor de stres vine la pachet cu o imunitate mai bună. Ne simțim mai bine, mai fericiți, mai liberi și creativi

Dansul, cititul, pictura, muzica, activități cu animalele de companie sunt alte opțiuni pe care le putem alterna. Să nu uităm că, expunerea la ecrane (inclusiv uitatul prea mult la seriale sau filme favorite) devin un motiv de stres și factor perturbator al somnului nostru.

Ne vom încărca pozitiv ajutând cauze care ne pasionează și persoane, dar fără a ne neglija

Avem nevoie de discuții cu prieteni sau persoane care ne încarcă pozitiv. Unii dintre noi știm că ne încarcăm mai ușor emoțional negativ cu experiențele altora din jur, sau ale unor personaje din cărți sau filme (ceea ce se numește stres traumatic de tip secundar). Trebuie să îl evităm, pe cât posibil. De acee avem nevoie de astfel de interacțiuni pozitive.

Și noi avem nevoie de cineva care să ne asculte fără a ne judeca, alături de care să ne descărcăm periodic. Și noi avem nevoie să cerem din când în când ajutorul și nu este nicio rușine să o facem. ȘI noi putem refuza să facem anumite lucruri și să ne luăm câte o pauză. A spune NU când presiunea este prea mare, este atât de necesar!

Gătitul și experimentele culinare ne pot ajuta

Și nu doar să ne redobândim o formă fizică mai bună, ci și să ne relaxăm. Trebuie să avem o alimentație sănătoasă și echilibrată zilnic, cu legume, vegetale și fructe din abundență. De ce să nu profităm ca să descoperim feluri noi de mâncare, mai gustoase și mai sănătoase? Poate scăpăm și de niște kilograme în plus, nu?

A, să nu uităm să consumăm cu măsură cafea, ceai negru, dulciuri, băuturi alcoolice, și să renunțăm la anumiți excitanți (energizante)!

Ne selectăm cu grijă sursele de informații pentru a ne menține echilibrul și sănătatea mentală

Știm că avem anumite pasiuni și anumite subiecte care ne inflamează mai tare. Cu atât mai mult în perioadele solicitante avem nevoie să fim mai pozitivi și nu mereu revoltați sau alarmați. Hai să evităm orice surse de informații alarmiste, unele chiar false, cu titluri bombastice, care caută mereu senzaționalul. Trebuie să fim mereu conectați la realitate, însă pentru a fi informați, nu speriați.

Specialiștii le recomandă celor care au probleme serioase de sănătate, precum boli cardiovasculare, depresie, anxietate să își limiteze la maxim expunerea la știri despre pandemie, de exemplu. Să rămână conectați cu cei dragi și să bifeze zilnic cât mai multe puncte de pe lista cu lucruri care îi fac să se simtă bine, liniștiți și fericiți.

Tu cum îți protejezi sănătatea mentală?

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter