Cum ne pregătim pentru vaccinarea copilului

Dona28/06/2020

Vaccinarea este un moment foarte stresant atât pentru părinți, cât și pentru copil. Să aflăm răspunsurile la principalele întrebări pe care și le poate pune un părinte.

  1. De unde aflu informații despre un vaccin

În primul rând de la neonatolog (înainte și imediat după naștere), de la medicul de familie sau medicul pediatru care urmăresc evoluția copilului. Aceștia ne pot vorbi despre: schema de vaccinare, vaccinuri obligatorii și vaccinuri opționale, beneficiile vaccinului, afecțiunea/ afecțiunile pe care le previne, precauții și contraindicații la vaccinare, eventuale efecte adverse.

Alte surse disponibile sunt: desprevaccin.ro (Guvernul României), Autoritatea Națională a Medicamentului (prospectele tuturor vaccinurilor), Societatea Română de Pediatrie, Organizația Mondială a Sănătății, CDC SUA, Agenția Europeană a Medicamentului.

  1. În ce situații nu este vaccinat un copil?

În general, conform informațiilor publicate de Societarea Română de Pediatrie, amânarea vaccinării se face, de obicei temporar, când copilul are febră, leziuni tegumentare eruptive, imunodeficienţe congenitale sau dobândite (limfoame, leucemii, alte boli maligne), urmează un tratament imunosupresor, are infecţie HIV simptomatică sau are hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi sau după o administrare precedentă de vaccinuri. În general, pentru fiecare tip de vaccin sunt menționate în prospect precauțiile și contraindicațiile de vaccinare, de aceea este bine să verificăm de fiecare dată prospectul.

  1. Cum decurge vaccinarea copilului?

Trebuie să prezentăm carnetul de vaccinuri al copilului; medicul va trece vaccinul, seria și numărul, data administrării. Dacă nu ne simte panicați, este tratat cu blândețe (și i se și explică, atunci când este mai mare), copilul va trece mai ușor peste neplăcerea înțepăturii.  Este normal să se agite, poate să și plângă și să fie speriat. Dar, îl putem ajuta să depășească momentul cu blândețe și dragoste.

  1. Pentru ce să fim pregătiți după vaccinarea copilului?

Unii copii pot face febră, alții se agită și plâng, sau își pierde din pofta de mâncare. Va depinde de fiecare copil în parte. În prospectul vaccinului sunt trecute potențialele efecte adverse și este bine să ne familiarizăm.

Nu trebuie să administrăm antitermice preventiv copilului, ci doar dacă face febră și nu reușim să i-o scădem altcumva; altminteri vom afecta negativ răspunsul autoimun al organismului (mai exact, scade numărul de anticorpi).

Trebuie să fim pregătiți și să nu plecăm la drum după vaccin (ca să putem urmări copilul mai ușor, neschimbându-i mediul).


Aboneaza-te la Newsletter