colectivitate

Cum ne pregătim pentru bolile de colectivitate

Dona15/09/2020

Anul acesta lista bolilor de colectivitate mai include o afecțiune – COVID-1, alături de cele mai frecvente afecțiuni deja cunoscute: viroza de sezon, boala gură-mână-picior, infecția cu streptococ beta-hemolitic de tip A și scarlatina, varicela și parazitozele, mai precis pediculoza.

Ce putem face ca părinți
Pentru viroza de sezon și varicelă ar trebui să ne vaccinăm copiii.

Vaccinurile oferă un plus de protecție și o plasă de siguranță că, în cazul că vor intra în contact cu alte virusuri (precum noul coronavirus), copiii noștri nu vor avea un sistem imunitar slăbit și obosit de lupta cu viroza sau varicela, așadar și un risc mai ridicat de a face complicații.

În cazul varicelei vaccinul este recomandat și copiilor de peste 10 ani care nu sunt imunizați; dacă se declanșează și este tratată corect și monitorizată, implicațiile negative pe termen lung asupra copilului la vârsta adultă pot fi minore.

Ne monitorizăm atent copiii.

Îi învățăm să ne spună orice disconfort au și îi ascultăm cu atenție. Un copil cu febră, roșu în gât, stări de vomă sau iritație pe corp nu merge în colectivitate, ci la medic. La fel copilul care nu e vindecat pe deplin.

Ne informăm despre testele de screening disponibile

…și condițiile de recoltare și de eliberare a rezultatelor. Periodic le efectuăm căci e mai ușor să tratăm o afecțiune în stadiu incipient.

Respectăm tratamentul dat de medic.

Nu le dăm alte medicamente, mai ales nu antibiotice.  Pentru a le ajuta sistemul imunitar există suplimente și produse speciale, dar întrebăm medicul. Le administrăm vitamina D zilnic și le putem da, periodic, și vitamina C.

Luăm măsuri de prevenție.

Respectăm și le povestim copiilor despre recomandările privind igiena, purtarea măștilor și distanța de siguranță. Respectarea regulilor de igienă este esențială și fiecare ar trebui să aibă un kit cu gel dezinfectant, mască de protecție, șervețele de unică folosință.

Oricât de tentate sunt, spațiile și locurile de joacă închise nu pot fi complet igienizate.

Așadar e mai bine să le evităm și să încurajăm activitățile în aer liber.

Arătăm înțelegere.

Niciun copil nu trebuie blamat pentru că este bolnav. Bolile de colectivitate nu sunt rușinoase, oricine le poate face, la orice vârstă.

Alimentația echilibrată, odihna suficientă, activitatea fizică zilnică și starea (mentală) de bine

…sunt cele mai importante. În plus, trebuie să ne reamintim mereu că, dacă noi suntem pozitivi, și copiii vor fi mai bine și mai fericiți.

 


Aboneaza-te la Newsletter