menarha prima menstruație

Cum ne pregătim fetele pentru prima menstruație

Dona16/02/2021

Pubertatea este o etapă importantă din viața copiilor noștri, mai ales pentru fete. Ele trec prin schimbări mai multe și mai evidente, de la creșterea sânilor, la apariția părului axial și pubian și menstruația. Apariția primei menstruații, numită și menarha, dacă nu este pregătită și înțeleasă, poate fi un motiv de anxietate și de rușinare.

Primul pas este să le vorbim despre dezvoltarea lor și relația cu cei din jur

Înțelegerea dezvoltării sexuale vine în contextul în care adolescenții noștri înțeleg mai bine lumea din jurul lor, regulile și dinamica normală dintre persoane, în funcție de tipul relației dintre acestea. Pentru că este important să asimileze și să aplice conceptele de respect, limite, spațiu personal, intimitate și siguranță.

Trebuie să fim pregătiți că schimbările fizice prin care ne trec copiii sunt doar o parte din semnalele transformării lor în adulți. Schimbările hormonale îi expun unor trăiri noi care îi pot debusola dacă nu le suntem mereu alături. Acum încep să devină curioși despre alți adolescenți din jurul lor, relații, vor mai multă libertate și să ia decizii proprii. Dacă îi sprijinim, îi ascultăm cu atenției și îi învățăm despre toate cu răbdare, deschidere și grijă, vor trece cu succes și, mai ales, în siguranță, peste această etapă a vieții lor.

Apariția menarhei nu trebuie să fie un moment de anxietate

Și acest lucru îl putem preveni dacă le vorbim copiilor noștri din vreme, treptat, despre schimbările fiziologice și psihologice prin care vor trece pentru a deveni adulți.

Prima menstruație sau menarha este anunțată de alte schimbări fizice  are apar, de obicei, cu cca 2 ani înainte (creșterea rapidă în înâlțime, apariția părului axial și pubian, creșterea sânilor). În mod normal se petrece undeva între vârsta de 10 și 14 ani, însă există și pubertatea precoce pentru care ar trebuie să ne adresăm unui medic.

La început, menstruația poate fi nesemnificativă comparativ cu menstruația unei femei – doar niște pete de sânge sau o cantitate foarte mică. Este normal și să fie neregulată în primele luni (la intervale diferite de cel de 28 de zile), adică să apară și apoi să revină la câteva luni, de exemplu.

Există și situații excepționale. Unele studii vorbesc și despre apariția unor sângerări vaginale inexplicabile în perioada pubertății, dar care nu sunt menstruație. Așadar, dacă avem dubii sau vrem să ne asigurăm că totul este în regulă, este bine să ne adresăm unui medic.

Trebuie să le explicăm fetelor noastre despre această perioadă de tranziție, când corpul lor se dezvoltă și ce înseamnă. Trebuie să le vorbim despre ovulație, sarcină, sindrom premenstrual, eventualele neplăceri resimțite în perioada menstruației care ține 5-7 zile sau poate mai puțin la început.

Este mai bine să le spunem noi decât să afle informații greșite de la alte persoane. Din fericire, există o mulțime de resurse ușor accesibile cu informațiile medicale corecte, cărți sau filme realizate de organizații sau instituții medicale.

Dincolo de informații, trebuie să acoperim și partea practică

Unele fete resimt dureri menstruale moderate și severe, altele indispoziție. Pot să aibă un apetit mai scăzut, senzații de greață, unele pe fond emoțional (anxietate). Va exista o teamă sau o îngrijorare chiar dacă au toate informațiile și chiar au văzut că și noi trecem lunar prin asta, ca orice femeie.

Acum copilele noastre vor avea nevoie de produse speciale de îngrijire și sanitare. Există tampoane și produse sanitare, unele concepute special pentru adolescente și produse pentru a le ajuta să facă față durerilor menstruale sau indispoziției din perioada respectivă.

Există tampoane zilnice pe care le pot purta ca să evite accidentele neplăcute dacă le vine menstruația mai devreme sau neregulat. Există truse în care să își țină tampoanele de rezervă și un pachet de servețele umede igienice ca să le aibă la îndemână, în rucsac sau în geantă cu discreție, fără a se jena în fața colegilor.

Noi le putem învăța și oferi toate aceste instrumente astfel încât să se simtă mai în control asupra corpului lor, să fie mai sigure că sunt pregătite.

 


Aboneaza-te la Newsletter