
Cum ne menținem mintea în formă după 40 de ani
Dona04/03/2020Stresul zilnic, trecerea anilor, oboseala acumulată, poate și anumite probleme de sănătate și emoționale își pun încet amprenta. Avem momente când ne dăm seama că avem un lapsus, că am trecut pe lângă o persoană, dar nu ne mai amintim numele ei, nici contextul în care am cunoscut-o. Sau ne dăm seama că am uitat detalii. Să vedem ce putem face ca să ne menținem creierul și mintea în formă cât mai multă vreme.
Rămânem curioși
Chiar ajunși la vârsta adultă avem mereu ceva nou de aflat. Avem de aprofundat subiecte care ne plac. Putem învăța o nouă limbă străină, noi tehnici de pictură sau desen dacă ne pasionează. Putem descoperi noi autori sau opere ale unor autori care ne-au impresionat cândva. Ideea este că neuronii noștri se întrețin dacă avem activitate intelectuală. Nu degeaba specialiștii recomandă anumite tipuri de jocuri (precum cuvinte încrucișate, de memorare sau sudoku) pentru a încetini progresul anumitor afecțiuni precum demența.
Ne alegem cu grijă alimentele
Alimentația echilibrată bogată în legume, vegetale și fructe este foarte importantă. Dar există anumiți nutrienți care ne ajută să ne menținem mintea tânără. De exemplu, avem nevoie de carbohidrați de calitate, “cu eliberare prelungită”, din cereale integrale. Avem nevoie de acizi grași Omega-3 (din peștii grași). Ne trebuie antioxidanți (fructe de pădure, roșii). Avem nevoie de vitamine (E,B-uri), fier, acid folic, magneziu, zinc (ouă, semințe și nuci, carne și lactate, măsline, vegetale).
Dormim bine. Ne odihnim
Somnul odihnitor ne ajută creierul să se deconecteze zilnic. De fapt, dacă nu dormim bine, întregul organism ne este dat peste cap și creierul va primi semnale de peste tot că ceva nu este în regulă. Melatonina, hormonul care ne susține ceasul biologic, este secretată de organismul nostru în timpul somnului de noapte, în intervalul orar 23-3. Așadar, trebuie să avem grijă să ne odihnim 7-8 ore pe noapte și să combinăm perioadele de repaos cu odihna activă.
Gândim pozitiv și facem mișcare
Indiferent cu ce ne confruntăm zi de zi, trebuie să gândim pozitiv. Oricât de ocupați am fi, trebuie să ne rezervăm 30 de minute pe zi să facem mișcare și să ne relaxăm activ. Să râdem, să petrecem timp de calitate cu oameni dragi, să ne încărcăm pozitiv! Stresul ne ține mintea pe loc și ne îmbătrânește prematur.