Cum ne menținem greutatea sub control în timpul iernii

Dona16/12/2019

Există mai mulți factori care contribuie la acumularea kilogramelor în timpul iernii, față de alte perioade ale anului, de care trebuie să fin conștienți pentru a ști cum să ne menținem greutatea sub control indiferent de perioadă.

Suntem mai sedentari. Când este frig de îngheață pietrele afară, parcă nu mai ai chef să mergi la sală sau la piscină. De ieșit la plimbare nu îți vine. În plus, parcă te atrag mai mult activității indoor  – să mergi la cinema, sau să stai acasă pe canapea cu o carte bună și o cafea. Cu atât mai mult organismul nostru are nevoie acum de mai multă mișcare! Depinde de noi ce ne convine și ce ne place, însă stresul termic ne afectează nu numai fizic, ci și mental; activitatea fizică ne va ajuta să scăpăm de stres, s ne menținem un sistem imunitar puternic și să ne punem sângele în circulație.

Consumăm mai multe lipide și zaharuri. Lipidele sunt o sursă excelentă de energie, însă trebuie consumate cu măsură. Nu trebuie să ne schimbăm alimentația doar pentru că este un alt sezon și nici să ne facem de cap de sărbători afundându-ne în platourile cu dulciuri sau gustări și mâncăruri tradiționale. Alimentația trebuie să fie echilibrată, variată și moderată indiferent de sezon.

Consumăm, fără să ne dăm seama, mai multe băuturi hipercalorice. Diferite forme de cafea (mai ales cu lapte condensat), diferite băuturi combinate, inclusiv de sezon conțin o mulțime de calorii. Fără să ne dăm seama, acestea se adaugă gustărilor și meselor luate în ziua respectivă și acumulăm kilograme în plus.

Purtăm haine mai călduroase și mai largi!  Adică ne putem ascunde foarte ușor sub ele fără să ne dăm seama că am pus 1-2 cm în talie sau câteva kilograme în plus. Deși poate părea ciudată această idee, mersul frecvent la plajă în perioada mai-septembrie este unul dintre motivele pentru care unii dintre noi avem mai multă grijă de corpul nostru. La fel ne ajută și faptul că purtăm haine mai ușoare în perioada, care ascund mai greu excesul de greutate.

Avem tendința să consumăm mai puține legume și vegetale și fructe. În mod normal, astăzi nu mai putem invoca absența fructelor și legumelor, indiferent de anotimp. Fie că le preferăm organice sau neorganice, avem la dispoziție nenumărate opțiuni. În plus,  găsim congelate o multitudine de legume și fructe care nu sunt de sezon. Nutriționiștii ne spun că tehnologia de procesare prin congelare a progresat atât de mult încât fructele și legumele congelate își mențin nutrienții, așadar le putem consuma cu încredere. Cartofii sunt aproape echivalenți cu pâinea, așadar nu îi considerăm legume, da?

 

Ce putem face?

Indiferent de perioadă, trebuie să ne respectăm și să adoptăm un stil de viață echilibrat. Adică să avem o alimentație echilibrată, variată și moderată din punct de vedere caloric, cu mese și gustări regulate. De asemenea, să facem cel puțin 30 de minute de mișcare acasă, la sală, unde putem în funcție de condițiile de mediu și de starea de spirit. Dacă dorim să slăbim, atunci alegem niște diete susținute de din punct de vedere medical, care nu ne pun sănătatea în pericol și nici nu au efect de yo-yo, precum intermittent fasting sau South Beach.


Aboneaza-te la Newsletter