
Cum ne îngrijim și ne protejăm ochii
Dona30/05/2020Vederea și ochii noștri sunt de neînlocuit, așadar trebuie să ne obișnuim de la cea mai mică vârstă să îi protejăm. Cum putem face acest lucru? V-am scris deja despre semnale de alarmă care trebuie să ne trimită la oftalmolog și despre glaucom sau factori de risc mai puțin cunoscuți pentru glaucom. Dar și despre faptul că putem lua anumite suplimente ca să ne menținem vederea.
Să vedem pe scurt ce altceva ar trebui să știm și să facem.
Facem pauze periodice
Trebuie să facem pauze periodice dacă suntem expuși perioade mai îndelungi la diferite ecrane sau citim. Specialiștii vorbesc de regula 20-20, adică la fiecare 20 de minute să ne rupem privirea de ecrane, privim la distanță timp de 20 de secunde. Asta nu înseamnă că ne mutăm dintr-un ecran într-altul, indiferent cât de mic sau de mare este. Pur și simplu ne uităm în depărtare. Ideal ar fi, dacă tot luăm această pauză, să ne și ridicăm de pe scaun și să ne mișcăm puțin pentru o scurtă pauză.
Folosim soluții oftalmologice când suntem suprasolicitați sau obosiți
Există soluții oftalmice și geluri fără substanțe medicamentoase, doar pentru îngrijire, hidratarea sau calmarea ochilor uscați sau obosiți. Pot să conțină apă de mare, acid hialuronic, agenți speciali de lubrifiere și extracte din diferite plante, vitamina E și provitamine care au un efect pozitiv asupra celulelor epiteliate ale corneei, protejându-le. Dacă mergi în farmacie, atunci colegii noștri îți vor indica cele mai potrivite produse de îngrijire.
Tot în farmacie, există și complexe de vitamine și minerale pe care le poți lua periodic ca să ai un plus de protecție împotriva radicalilor liberi și a efectelor negative ale suprasolicitării ochilor tăi.
Atenție sporită pentru purtătorii de lentile de contact
Cei care poartă lentile de contact sau ochelari de vedere au nevoie mai mult decât ceilalți de produse speciale și trebuie să le folosească mai des. Dacă porți lentile de contact, respectă întocmai recomandările privind purtarea, curățarea și înlocuirea acestora. Alternează perioadele când porți lentile, ochelari și când îți odihnești ochii și fii atent/ă căci ai un risc mai ridicat de infecții decât ceilalți.
Igiena ochilor
Despre igiena și îngrijirea zilnică a feței nu are rost să vorbim nu? Toți le cunoaștem importanța. Însă trebuie să avem grijă când folosim diferite produse de îngrijire (de curățare, machiaj sau creme) să nu ne ajungă în ochi căci multe dintre acestea conțin substanțe care ne irită. Când ne demachiem, o facem cu grijă și blândețe, nu apăsăm pe ochi.
Ne monitorizăm ochii și mergem la medic dacă observăm schimbări
Este vorba de apariția unor senzații de arsură, mâncărime, durere sau jenă de orice fel a ochi sau pleoape. Poate fi vorba de secreții sau de inflamații la nivelul genelor. Uneori ochii pot fi mai roșii sau anumite vase de sânge devin mai evidente sau se sparg. Schimbările de vedere – că e periferică sau de câmp vizual sunt alte semnale de alarmă. Aceste modificări trebuie să ne determine să mergem la un oftalmolog.
Ne ferim de varianțiile puternice de lumină și de radiații
Fie că avem sau nu fotosensibilitate, fotofobie, vreo afecțiune oftalmologică, trebuie să ne ferim ochii de soare și de lumină puternică. Trebuie să ne alegem ochelari de soare potriviți cu nivel de protecție pentru ultraviolete și să îi folosim în funcție de momentul zilei.
Ajustăm lumina ambiantă, veioza/ lampa de birou și luminozitatea ecranelor pentru un nivel cât mai ridicat de confort. Putem evita suprasolicitarea dacă mărim fonturile pe ecran, folosim ochelari speciali de citit, alternăm statul în orice fel de ecran și cititul cu alte activități.
Alegem un stil de viață echilibrat
Adică fără fumat activ sau pasiv, cu alimentație echilibrată, sănătoasă, cu un consum minim sau moderat de alcool și redus de sare. În plus trebuie să reducem nivelul de stres și să facem mișcare susținută zilnic.
Să nu ne lipsească din farfurie surse de vitaminele A, C și E/ caroteni, omega-3 și antioxidanți.