Cum facem față temperaturilor ridicate din această vară

Dona29/06/2020

Vara ne aduce vacanța, dar și temperaturi ridicate, care devin un stres pentru toți, copii, adulți, vârstnici, dar mai ales pentru cei cu afecțiuni cronice și femeile însărcinate. Să vedem ce putem face ca să ne fie mai ușor și să evităm anumite boli sau complicații cauzate de căldura excesivă.

Consumul de apă

trebuie să fie mai ridicat decât de obicei. Minim 2l de apă pe zi, consumată la intervale regulate de timp. Mereu trebuie să avem o sticlă de apă la dispoziție, eventual mai rece. Echilibrul eletrolitic este esențial pentru reglarea temperaturii corpului.

Comprese cu apă mai rece la ceafă

Acestea ajută și la scăderea tensiunii arteriale. Însă persoanele care suferă de migrene sau au probleme cu coloana cervicală, trebuie să discute cu medicul înainte.

Dușuri cu apă cât mai puțin caldă, chiar mai rece dacă suportăm, de mai multe ori pe zi.

Dar dacă venim dintr-un mediu cu temperatură ridicată, scădem treptat temperatura apei pentru a nu ne crea un șoc termic.

Nu trebuie depus efort în zile caniculare!

Efortul este istovitor și pentru un adult sănătos, darmite pentru o persoană cu afecțiuni cronice. Dacă vrem să facem mișcare, trebuie să facem asta într-un mediu cu temperatură controlată, obișnuindu-ne treptat corpul venit din fierbințeala de afară la temperatura interioară sau apa mai rece din piscină, de exemplu.

Alimentația trebuie să fie cât mai ușoară.

Fiecare masă trebuie să conțină preponderent legume, vegetale și fructe proaspete, completate de lactate, ouă, carne albă și pește. Mai puțini carbohidrați, cât mai puține lipide.

Fără excitanți sau controlaându-ne anumite obiceiuri de consum!

Adică alcool, cafea, băuturi energizante, tutun. Acum mai mult decât oricând este nevoie de echilibru și moderație.

Haine și încălțăminte ușoare, mai subțiri, din materiale naturale.

Este important pentru organism să nu îl suprasolicităm cu haine incomode, care ne supraîncing, nu ne lasă să ne mișcăm sau să respirăm.

Ne protejăm capul, ochii și pielea cu pălării, eșarfe, ochelari și produse care ne protejează de soare și de ultraviolete.

Nu e de glumit! Indiferent cât de sănătoși ne credem insolația sau epuizarea din cauza căldurii ne poate afecta în aceeași măsură ca pe un bolnav cronic în perioadele caniculare. Este suficient să neglijăm ceva (de exemplu, hidratarea sau odihna) și deja devenim mai vulnerabili. Există haine speciale cu factor de protecție împotriva ultravioletelor. Ochelarii de soare nu sunt un moft, ci o necesitate. Iar produsele dermato-cosmetice, inclusiv de machiaj, cu factor de protecție solară nu trebuie să ne lipsească.

Dacă avem tratament de luat, acum mai mult ca oricând trebuie să respectăm schema și dozajul.

Am scris deja că pacienții cronici sunt cei mai afectați de temperaturile ridicate, dar și cei cu afecțiuni acute sunt mai vulnerabili decât de obicei.

Evităm călătoriile,

mai ales în intervalul 10-18 și cu mijloace de transport sau mașini fără climatizare. Ne putem reorganiza întâlnirile, ajusta programul, putem amâna anumite deplasări ca să nu ne supunem organismul unui stres suplimentar.

 


Aboneaza-te la Newsletter