Cum ajutăm copilul cu gastroenterită virală

Dona16/05/2019

Gastroenterita este cea mai frecventă afecțiune digestivă în rândul copiilor, cu incidență în creștere pe timpul verii, în principal. Mucoasa stomacului şi intestinului subţire şi gros se inflamează din cauza unui virus, a unei bacterii, a unui medicament sau a unor substanțe chimice (toxice).

Care sunt simptomele gastroenteritei. Complicațiile

Simptomele diferă de la un copil la altul, iar vârsta este un factor important de risc. Debutează la 12-48 de ore de la contactul cu virusul, durând între 3 zile și o săptămână. În cazul gastroenteritelor virale, virusurile principale responsabile sunt adenovirus și rotavirus.

La copiii mici riscurile sunt mai crescute deoarece boala poate evolua mult mai rapid, iar copilul se deshidratează mai ușor. Vărsăturile și greața sunt simptomele principale, la care se asociază și altele, precum: febra, cefaleea, inapetenţa (lipsa poftei de mâncare). Bebeluşii între 3 luni şi 15 luni se infectează cel mai frecvent cu tipul rotavirus, de aceea pediatrii recomanda vaccinarea opțională pentru prevenția acestei infecții. La această grupă de vârstă riscurile sunt mai crescute deoarece sistemul imunitar este slab și apar complicații.

Cea mai importantă complicaţie este deshidratarea, indiferent de vârsta copilului. Copilul este deshidratat dacă: urinează mai puţin decât de obicei, plânge, dar fără lacrimi, are cearcăne, buzele uscate, nu are energie (este letargic). Acestea sunt semnalele că trebuie să mergeți la camera de gardă. Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul crește.

În cazul bebelușilor sub 6 luni, printre semnalele de alarmă că e urgență sunt și: scaune diareice şi/sau vărsături; existența unei afecțiuni cronice; s-a născut prematur. Dacă simptomele (în special vărsăturile) persistă mai mult de 1-2 zile, iar diareea mai mult de 3-4 zile fără nicio ameliorare deși ați fost deja la medic, mergeți din nou!

Cum se tratează gastroenterita virală

Gastroenteritele virale se tratează la fel, indiferent de tipul de virus. Important este ca să vă prezentați repede la medic și să respectați tratamentul și indicațiile medicului, inclusiv cele privind alimentația.

Fiind vorba de virus, organismul își va crea anticorpi, dar va dura ceva timp. Grija principală a părinților și medicului este față de starea generală a copilului – să fie hidratat și hrănit, iar anumite simptome controlate astfel încât organismul să poată lupta cu boala. Așadar copilul va continua să fie alăptat (dacă este alăptat). Dacă are vârsta sub 6 luni, creșteți frecvența alăptării deoarece este de așteptat să nu aibă aceeași poftă de mâncare, dar să aibă o nevoie suplimentară de hidratare (mai ales dacă vomită, are febr, are scaune diareice). Nu îi administrați medicamente înainte de a merge urgent la medic. În farmacii există săruri speciale de rehidratare orală, care ar trebui să facă parte din trusa de urgență a fiecărei familii cu copil mic. Doar medicul este cel care va recomanda mixul de medicamente potrivit copilului în funcție de vârstă, simptome și starea la momentul evaluării. Îi poate prescrie anumite substanțe antidiareice și entiemetice.

În anumite gastroenterite apare intoleranța secundară la lactoză, dar este destul de rară. Dacă îi dați copilului formulă, nu schimbați laptele cu unul fără lactoză decât dacă medicul vă recomandă acest lucru. La copiii diversificați, medicul vă va recomanda un regim alimentar. Ei pot primi și ceai de mentă, neîndulcit, care va ajuta în ameliorarea diareei.

Alimentația este foarte importantă în gastroenterită

Fiind o afecțiune și digestivă și virală, alimentația este cheia pe toată durata bolii și o bună perioadă după vindecare. Mucoasa afectată are nevoie de o dietă ca să își revină, iar organismul are nevoie de anumite substanțe ca să poată lupta cu infecția fără a pierde prea mult în greutate. De obicei, copiii cu gastroenterită stagnează sau pierd în greutate și este mai vizibil în cazul sugarilor sau a copiilor până în 3 ani care au un ritm mai rapid de creștere. Dar se vor recupera, nu trebuie să vă îngrijorați prea tare.

La copii alăptați, alăptarea nu va fi deloc întreruptă pe durata bolii; laptele matern nu este doar o sursă de nutrienți, ci și de anticorpi materni. La cei diversificați și la copii mai mari, alimentația va fi bazată pe supe, orez, măr copt, banane, apoi vor fi introduse treptate anumite lactate; vor fi excluse mâncăruri grase, dulciuri, cu conservanți sau aditivi alimentari și anumite legume care sunt greu de digerat sau fermentează (de exemplu fasole, varză) şi fructe (precum pere, prune, cireşe).

Igiena este importantă – de la sursa alimentelor, la cum le manevrăm, le spălăm, le depozităm/ refrigerăm și apoi le pregătim. Să nu uităm că mucoasa intestinală are un rol important nu numai în digestie, ci și în protejarea organismului de anumite boli, iar în gastroenterite este afectată. Așadar trebuie să prevenim contaminarea cu bacterii sau substanțe toxice, respectând măsurile de siguranță.

Putem preveni gastroenterita?

Există măsuri de igienă preventivă, unele valabile în orice timp de boală:

– Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, în cazul părinților, familiei sau bonelor și înainte şi după schimbatul scutecului; igiena personală este importantă deoarece persoanele infectate, dar asimptomatice pot transmite virusul (încă prezent în materiile fecale ale unei persoane bolnave până la 2 săptămâni după recuperarea dintr-un episod de gastroenterită);
– Copilul cu gastroenterită va fi ținut izolat minimum 2 zile de la un episod acut, dar spre binele copilului, trebuie ținut acasă până se recuperează; est eo măsură nu doar pentru a preveni contaminarea altor copii, ci și a complicațiilor (copilul cu sistem imunitar scăzut poate să ia altceva – un alt virus sau o bacterie);
– Vacinarea profilactică pentru Rotavirus până la vârsta de 6 luni
– Dezinfectarea suprafețelor și jucăriilor/ obiectelor, inclusiv a veselei la temperaturi ridicate.
– Aerisirea periodică a camerelor, inclusiv în perioada rece.
– Spălarea, manipulare ași prepararea corectă a alimentelor. Alimentele trebuie să provină din surse sigure (comerț verificat), nu din piețe.
– Folosirea batistei (pentru strănut, tușit).


Aboneaza-te la Newsletter