
Cum ajutăm copilul cu diaree
Dona21/02/2021Ca și adulții, toți copiii au la un moment dat anumite probleme digestive care se pot repeta sau nu. Așadar, ca părinți trebuie să nu ne pierdem cu firea la primele scaune diareice, primul disconfort gastric sau când vomită din senin. Desigur, majoritatea mamelor se așteaptă ca bebelușul să aibă colici, căci despre acest subiect se vorbește frecvent pe toate grupurile, în articole și postări.
Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale copilului este diareea și în puține cazuri este o problemă de sănătate gravă. Dacă respectăm indicațiile medicului privind tratamentul, hidratarea și alimentația, atunci va trece rapid fără complicații.
Ce facem concret
Vorbim despre diaree când copilul are mai mult de trei scaune moi într-o singură zi. Pot fi mai multe cauze pentru diaree, infecțioase și neinfecțioase, ca și în cazul adulților. Trebuie să reținem că perioada de manifestare a simptomelor poate dura până la 5-7 zile, așadar trebuie să avem răbdare și să nu ne abatem de la indicațiile medicului și tratament. Dacă nu bănuim o infecție, atunci putem doftorici copilul acasă, având grijă la igienă și la confortul lui emoțional.
Însă, dacă după prima zi de tratament la domiciliu și/ sau dietă nu observăm nicio ameliorare sau, dimpotrivă, starea de sănătate a copilului se înrăutățește, atunci trebuie să ne adresăm unui medic.
Diareea poate fi însoțită și de alte simptome, precum stare de slăbiciune și vomă, lipsa poftei de mâncare, dureri sau crampe abdominale, febră. În cazul apariției febrei și stării de vomă, recomandarea este ca să ne adresăm medicului deoarece copiii pot vomita parțial sau total tratamentul antipiretic și riscul de deshidratare și complicații este mai mare. În plus, în cazul unei infecții, aceasta trebuie corect diagnosticată și tratată.
Copiii mici sub 2 ani și mai ales sugarii (sub 1 an) trebuie văzuți de medicul de familie sau de pediatru. Riscul apariției rapide a complicațiilor în cazul lor este mai ridicat. Unii specialiști susțin că toți copiii sub 5 ani ar trebui văzuți de medic în cazul diareei de la primele simptome și nu trebuie tratați acasă.
Alimentația controlată rămâne principala soluție
Ca și în cazul diareei la adulți, trebuie respectate câteva reguli de bază privind alimentația, hidratarea suficientă și igiena.
În această perioadă și chiar câteva zile după, copilul trebuie să bea suficientă apă la temperatura camerei sau călduță, puțin ceai de mentă neîndulcit (nici măcar cu miere) în fiecare zi și lapte fără lactoză. Sunt benefice sărurile de rehidratare și probioticele.
Copiilor nu le putem spune să mănânce puțin sau chiar deloc în prima zi, căci organismul lor nu va face față. Dar le vom reduce cantitatea de alimente la fiecare masă și tipul alimentelor consumate. Pot mânca în primele zile banane, orez, morcovi fierți, măr copt, ou fiert moale, pâine albă prăjită și chiar paste făinoase, dar nu integrale ca să nu le suprasolicite tubul digestiv deja suferind.
După primele zile, când deja scaunele se stabilizează, se pot introduce treptat carnea albă și legumele fierte, brânzeturi (brânza de vaci).
Un copil cu diaree nu are voie deloc în perioada bolii și în convalescență, dulciuri, sucuri de orice fel (shake-uri, sucuri naturale sau acidulate), alimente bogate în fibre alimentare, pentru a se reface mai repede.
Confortul emoțional este foarte important
Anumite simptome ale copilului se pot acutiza din cauză că îi este frică sau se sperie. Mulți dintre noi ne-am văzut copiii în astfel de situații, când durerile de burtică parcă au devenit mai severe după ce au vomitat, de exemplu.
Trebuie să le explicăm că se vor face bine, că le va trece mai repede dacă mănâncă acele alimente din farfurie, beau apă puțin și des și se spală pe mâini de fiecare dată după ce au folosit baia și înainte de a mânca sau a pune mâna pe un aliment.
Le putem distrage atenția de la boală și disconfort și să îi facem să se simtă mai bine. Dacă au dureri de burtică, le putem face un masaj circular în timp ce le cântăm, glumim cu ei sau le citim o poveste va ajuta. Apropierea de părinți și mediul cald al familiei vor fi mereu benefice pentru copilul bolnav sau convalescent.
Să nu neglijăm semnalele de alarmă
Este o urgență medicală dacă:
- în scaun apare sânge;
- episoadele de vomă sunt recurente și copilul nu poate reține apa sau laptele;
- copilul prezintă semne de deshidratare (urină închisă la culoare, cu miros pătrunzător sau scăzută cantitativ);
- dacă diareea persistă mai mult de 7 zile, iar starea de vomă mai mult de 2 zile;
- în cazul sugarului sau copilului alăptat, chiar și a copilului mic, este o urgență atunci când acesta refuză să mănânce;
- dacă diareea este însoțită de vomă cu sânge sau de culoarea zațului de cafea sau galbenă sau verzuie (de la bilă).
Copii sănătoși să avem!