creier somn

Creierul are buton automat de replay în timpul somnului

Dona25/06/2020

Dacă vrei să ai un somn mai bun și să te trezești mai odihnită dimineața, atunci seara, înainte de a adormi, trebuie să te liniștești. Altfel, vei avea un somn agitat și nu te vei putea odihni cum trebuie.

Ai observat în cazul copiilor care sunt mai energici sau supărați seara că au un somn mai agitat? Sau în cazul tău că grijile și stresul de peste zi ori te împiedică să adormi ușor, ori îți revin sub alte forme în vis?

Da, creierul are nevoie să se deconecteze de la ce a trăit și gândit peste zi ca să se poată bucura și el de o binemeritată odihnă. Nu degeaba ni se spune că nu trebuie să facem sport sau exerciții solicitante înainte de culcare sau să nu ne punem în pat supărați!

Creierul are buton automat de replay

Recent cercetătorii de la BrainGate au dovedit că în timpul somnului, creierul nostru apasă pe butonul de replay și retrăiește experiențe din ziua respectivă. Cum au procedat? Au invitat participanții la studiu să joace un joc înainte și după un episod de somn, aceștia trebuind să joace cu mintea lor, imaginându-și mișcările cursorului în timpul jocului.

Cercetătorii au înregistrat activitatea neuronilor din timpul episoadelor de somn cu ajutorul unor electrozi și au constatat că, în ciuda aparențelor, creierul nostru nu se deconectează complet, ci își reorganizează amintirile, informațiile noi de la experiențele recent trăite ca parte a procesului de consolidare a memoriei și de învățare.

Așadar, înainte de culcare ai nevoie să te relaxezi și să fii pozitivă

Dacă ai avut o zi foarte încărcată, planifică-ți ceva care să te ajute să te relaxezi. Poți citi o carte, dar să nu fie thriller, horror sau tragedie, ca să te încarci cu emoții negative. Lectura de seară cu copilul este un ritual care îți poate fi benefic.

Poți să urmărești un spectacol de comedie, filme care să te relaxeze și să te amuze.

Poate te vor ajuta tehnici de relaxare și meditație sau să asculți muzică. O plimbare la ceas de seară în natură te poate reîncărca cu energie pozitivă și îți aduce un plus de mișcare lejeră, care să nu îți solicite organismul.

Un pahar de lapte cald cu miere (poate și puțină scorțișoară) te va ajuta cu siguranță. Laptele conține triptofan și va contribui la creșterea calității somnului. În plus, ai nevoie de nutrienții din lapte (calciu, magneziu, fosfor, vitamina D și proteine de calitate).

 

 


Aboneaza-te la Newsletter