
COVID-19: oboseală extremă, disfuncție cognitivă și stare de rău post-efort la pacienții cu perioadă prelungită de boală
Dona14/01/2021Specialiștii publică periodic studii și informații noi sau actualizate despre infecția cu noul coronavirus și implicațiile pe termen mediu și lung la anumite categorii de pacienți ale COVID-19 și la cei apropiați. Apar mereu noi date despre consecințele acestei boli cu multe fațete atât în rândul adulților, cât și al copiilor.
Dacă unii dintre noi chiar dacă intră în contact cu virusul sunt mai norocoși și sunt asimptomatici sau fac o formă ușoară care teoretic durează în medie până la 4 săptămâni, informațiile noi ne arată că și o parte dintre aceștia pot descoperi complicații, inclusiv neurologice sau cardiovasculare.
Alții, chiar dacă nu au afecțiuni cronice, pot să se lupte cu boala pe o perioadă mai lungă, de mai multe luni.
Iată astăzi câteva motive în plus să ne luăm măsuri suplimentare de protecție împotriva noilor tipuri de coronavirus și să respectăm cu toți recomandările oficiale privind regulile de igienă și protecție purtând mască și păstrând distanța socială.
Oboseală extremă, disfuncție cognitivă și stare de rău post-efort la pacienții cu perioadă de boală prelungită
Un studiu recent efectuat în Marea Britanie arată că, la pacienții care s-au luptat cu simptomele bolii mai mult de 28 de zile, au declarat că au resimțit pe o perioadă îndelungată anumite simptome precum: oboseală extremă (77,7%), disfuncție congnitivă (55,4%) și stare de rău după ce au depus efort (72,2%).
În cazul unei afecțiuni prelungite COVID-19, pacienții declară așadar o afectare multisistemică pe termen lung, chiar și după 7 luni de la apariția primelor simptome, fiindu-le afectate nu numai starea de sănătate, ci și calitatea vieții de zi cu zi și capacitatea de muncă.
86,7% dintre pacienții nerecuperați au declarant oboseală extremă la momentul efectuării studiului, comparative cu numai 44,7% dintre cei recuperați. 45,2% au declarat că, din cauza stării de sănătate au avut nevoie de a-și reduce programul de lucru, iar 22.3% că au fost nevoiți să își întrerupă complet activitatea.
Studiul a inclus 3,762 de pacienți din 56 de țări dintre care:
- 1166 (33,7%) au vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, 937 (27,1%) 50-59 de ani și 905 (26.1%) dintre pacienți au 30-39 de ani;
- din totalul pacienților, 2961 (78,9%) sunt femei, 8,4% au raportta că au fost spitalizați, iar 27% au raportat că au avut un diagnostic confirmat de un laborator.
- 96% dintre ei au declarant că au avut simptome mai mult de 90 de zile.
Echipa de cercetare a investigat 205 simptome prin identificarea prezenței sau absenței lor la pacienții cu simptome prelungite de COVID-19. Pentru 74 dintre aceste simptome, participanții la studiu au indicat perioada în care le-au avut și anume sătămânile 1-4, lunile 2-7, dacă le-au avut. Pentru restul de 131 de simptome, participanții au trebuit doar să indice dacă au avut sau nu unul sau mai multe dintre ele oricând pe parcursul perioadei de boală.