Copilul (re)intră în colectivitate. Cum îi ajutăm imunitatea?

Dona04/09/2019

Acestea sunt întrebările pe care și le pun majoritatea părinților, îngroziți de reînceperea cursurilor, răcirea vremii și valul de îmbolnăviri. Există soluții terapeutice din medicina complementară care ne pot ajuta pe termen scurt și lung. Discutați cu medicul pediatru și/ sau medicul de familie ce temeri aveți și ce opțiuni.

Administrarea de produse de apiterapie

Mierea, propolisul, polenul au proprietăți antivirale, antifungice, antibacteriene. Stimulează răspunsul autoimun al organismului și îi sprijină organismul să treacă mai ușor peste îmbolnăviri. La copilul de peste 1 an, fără alergie la miere sau la propolis și fără diabet, putem amesteca câteva picături de propolis glicolic cu miere și să i le administrăm în fiecare dimineață. Medicul este cel mai în măsură să stabilească exact cantitatea. Mierea are și rolul de a masca gustul mai puțin plăcut al propolisului. Dacă adăugăm și polen, atunci copilul va avea și un plus de energie. Atenție însă! Granulele de polen trebuie bine omogenizate ca să nu fie aspirate și să se înece copilul.

Lăptișorul de matcă este recomandat și de unii pediatri la copiii cu episoade frecvente de infecții respiratorii. Se găsește ca supliment alimentar, sub diferite forme (pur sau liofilizat). Însă atenție la condițiile de păstrare. De aceea, cel mai bine este să îl procurați din farmacie și de la magazinele autorizate ale asociației de apiterapie.

Să nu uităm de vitamina D și C și probiotice

Mai ales că septembrie este o lună cu R, deci începe următorul sezon cu expunere redusă la soare, deci trebuie să luam tablete picături sau drajeuri. După vârsta de 6 ani, putem renunța la picături și să administrăm comprimatele, care, unele se sug, au gust plăcut, deci sunt ușor acceptate de copii.

Vitamina C rămâne în topul listei. Pe lângă aportul din alimentația zilnică (alimente și anumite fructe), putem administra suplimentar ca să sprijinim organismul copilului să lupte cu virusurile și bacteriile și să se refacă mai repede. Atenție însă la copiii cu anumite simptome la nivelul cavității bucale, amigdalelor și gâtului – vitamina C s-ar putea să le creeze un disconfort venind peste iritația și inflamația cauzată de boală.

Probioticele pot fi suplimente, sau obținute din alimentație (iaurt, sana, kefir). Verificați cu atenție dacă pentru mesajele despre beneficii transmite de producător este și argumente medicale. Acestea vor menține sau restabili sănătatea florei intestinale, care joacă un rol important în răspunsul de apărare al organismului.

Să vedem ce plante ne ajută copilul să treacă mai ușor peste îmbolnăviri

Fie că vorbim de suplimente sub formă de picături sau comprimate, sprayuri, uleiuri esențiale, avem nenumărate opțiuni și forme de administrare din care să alegem. Trebuie doar să fim atenți și să nu facem excese.

Uleiurile esențiale le putem administra cu ajutorul aparatelor special create, acestea contribuind și la menținerea unui anumit nivel de umiditate în camera copilului. Uleiurile esențiale de mentă, eucalipt, brand, pin ne ajută în perioadele în care ne luptăm cu virozele respiratorii, dacă, atenție!, copilul nu are alergii sau astm. Difuzarea lor în camera copilului în fiecare seara, alături de o alimentație echilibrată, menținerea regulilor de igienă personală și administrarea și altor suplimente sau vitamine, ne va ajuta copilul.

Dintre plantele cu proprietăți terapeutice și care nu prezintă risc pentru copil menționăm echinaceea, grindelia, măceșele, socul, cătina. Dacă le administrați sub formă de ceai, atenție la riscul de anemie. Diferite condimente folosite la bucătărie contribuie și ele nu doar dând un gust mai bun mâncării, ci și prin conținutul de substanțe benefice (usturoi, rozmarin, piper negru, cimbru, oregano, turmeric). Folosiți-le cu încredere când gătiți și astfel veți convinge copilul să mănânce mai sănătos, mâncare preparată în casă.


Aboneaza-te la Newsletter