infertilitate feminină

Controlează factorii de risc pentru infertilitatea feminină care țin de stilul de viață

Dona30/07/2021

Una dintre problemele de sănătate cu prevalența în creștere sunt problemele de infertilitate. 20% dintre cupluri nu reușesc să conceapă un copil chiar dacă fac sex regulat la 2-3 zile pe o durată de 2 ani. După depășirea acestui prag, medicii recomandă cuplurilor efectuarea unor analize și investigații specifice diagnosticării problemelor de infertilitate de cuplu.

În România rata fertilități (numărul de nașteri / femeie) în 2019 a fost de 1,8 într-o ușoară creștere de 0,2 față de 2016 (statisticile Băncii Mondiale), sub cea mondială (de cca 2,4). Din ce în ce mai multe cupluri apelează la clinici medicale specializate și la tehnici avansate, precum fertilizarea in-vitro.

Pe lângă cauze medicale, infertilitatea are și cauze care țin de stilul de viață, deci sunt sub controlul fiecăruia dintre noi.

Să vedem ce putem schimba
Vârsta concepției

deoarece contează mult pentru obținerea unei sarcini viabile. La femei, rezerva de ovule începe să scadă la 30 de ani și apoi declinul se accentuează după 35 de ani. Tot direct proporțional cu vârsta crește riscul unor probleme medicale ale femeii, privind viabilitatea sarcinii (risc de avort) și privind anumite sindroame sau afecțiuni congenitale la făt.

Așadar, planifică-ți sarcina ținând cont de aceste aspecte medicale feminine.

Greutatea trebuie să fie normală

Prea multe kilograme sau prea puține cauzează dezechilibre și chiar contribuie la declanșarea unor afecțiuni. Dezechilibrele afectează ovulația și regularitatea menstruației (la subponderale), pe când kilogramele extra cresc riscul complicațiilor în sarcină sau de pierdere a sarcinii. Așadar fă mișcare și mănâncă echilibrat. Dacă ai kilograme în plus, fă-le cadou (ha!). Dacă ai mai puține decât ar trebui, mănâncă mai mult, dar alimente sănătoase cu nutrienți de calitate nu dulciuri.

Marile NU-uri pentru amândoi

Alcoolul înainte de concepție, în timpul sarcinii și alăptare (pentru mamă).

Fumatul și consumul anumitor substanțe/ droguri (marijuana, cocaina).

Stresul are un cuvânt mare de spus

De câte ori ai auzit că un cuplu a reușit să conceapă după ce a schimbat casa, au mers în vacanță, au ținut secret față de familii că vor să conceapă ca să nu fie întrebați permanent dacă au reușit? Stresul are niște mecanisme care nu sunt pe deplin înțelese prin care ne condiționează cel mai mult viața și sănătatea. Fă orice poți ca să reduci nivelul de stres altfel nu vei reuși.

Referințe:
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN


Aboneaza-te la Newsletter