prăjeli inimă

Consumă mai puține prăjeli pentru a avea o inimă sănătoasă

Dona28/02/2021

Consumul de prăjeli crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv de accident vascular cerebral. Riscul crește cu fiecare porție suplimentară de 114g de alimente prăjite pe săptămână.

Specialiștii au analizat mai multe studii (19) publicate până în aprilie 2020 pe această temă și atrag atenția asupra necesității unei alimentații sănătoasă, cu un aport redus de prăjeli.

Conform datelor, consumatorii cu un aport ridicat de prăjeli au un risc cu 28% mai mare de afecțiuni și complicații cardiovasculare majore, cu 22% de boală arterială coronariană și cu 37% de insuficiență cardiacă decât pacienții care consumă puține sau nu consumă deloc alimente prăjite. Iar fiecare porție suplimentară de 114g/ săptămână crește riscul pentru categoriile de afecțiuni menționate anterior cu 3%, 2% și, respectiv, 12%.

În categoria alimentelor prăjite intră orice fel de carne prăjită, inclusiv pește, cartofi prăjiți, diferite tipuri de gustări.

Ce ar trebui să mâncăm pentru a avea o inimă sănătoasă

Da, unele dintre aceste alimente sunt foarte gustoase, avem opțiunea să le preparăm diferit, mai sănătos. Pot fi făcute la cuptor sau grătar sau tigaie fără ulei.

Mai ales dacă avem deja anumite afecțiuni sau avem un risc ridicat pentru alte afecțiuni cronice (precum diabetul).

Ne putem inspira din dieta mediteraneană, una dintre cele mai sănătoase diete pentru sistemul cardiovascular. Aportul de grăsimi de origine animală este redus, în schimb predomină legumele, vegetalele și fructele.  Așadar, în farfuria noastră trebuie să se regăsească:

  1. De fiecare dată în farfurie – Fructe, vegetale și legume, cereale (integrale), ulei de măsline, nuci, fasole, semințe, mirodenii (diferite ierburi aromatice)/ 7-10 porții pe zi
  2. Adesea în farfurie, minim de 2 ori pe săptămână – Pește și fructe de mare, 1 dată pe săptămână o porție de pește gras, sursă de Omega-3 (macrou, hering, sardine, ton, somon, păstrăv)
  3. În cantități moderate, de consumat zilnic sau cel puțin săptămânal – Carne de pasăre, ouă, brânzeturi și iaurt
  4. Consum cât mai rar spre deloc – carne roșie, dulciuri

Sistemul nostru cardiovascular este mai sănătos atunci când în alimentația zilnică predomină legumele și fructele datorită vitaminelor, mineralelor și antioxidanților pe care le conțin. Puteți găsi mai multe detalii despre acest subiect aici.

Dar, pe lângă o alimentație echilibrată, trebuie să facem și mișcare moderată (10.000 de pași pe zi), să dormim suficient în fiecare noapte, să consumăm suficientă apă, să nu fumăm și să  consumăm cu moderație alcool.


Aboneaza-te la Newsletter